Koncertlekcija “Gadskārtu dziesmas”

Šī gada 9. aprīlī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā viesojās māsas Asnate un Aurēlija Rancānes, kuras ir arī etnomūzikas grupas “Tautumeitas” dalībnieces. Viņas uzstājās ar koncertlekciju “Gadskārtu dziesmas” programmas Latvijas skolas soma ietvaros.
Pasākuma laikā bija iespēja uzzināt, kāds izskatās gads, dzīvojot saskaņā ar dabu, izdzīvot senlatviešu tautas tradīcijas, iepazīt gadskārtu svētkus un to tradīcijas. Bija iespēja skatīt tradicionālos tērpus, ģērbtus gadskārtu svētkos, kā arī tika iesaistīti paši skolēni mīklu minēšanā un zīlēšanā, uzzinot, kāds tad būs atlikušais gads. Koncerta laikā tika izstāstīti gan Lieldienu, gan Ziemassvētku rituāli.
Skaisti skanēja latviešu tautasdziesmas dažādās apdarēs, kā arī spilgtākās kompozīcijas no vairāku latviešu tautas mūzikas grupu repertuāriem. Un kur nu vēl neaizmirstami stāsti, aplūkotie foto un video vēsturiskie fragmenti.
Tā bija patiešām bagātīga, izzinoša un ļoti interesanta mācību stunda. Dziesmu izpildījums māsu spēcīgajā balss tembrā neatstāja klausītājus vienaldzīgus. Domāju, ka arī kāds aizdomājās par to, cik mūsu kultūra ir neiepazīta. Varbūt šī iespēja bija kā atspēriena solis uzzināt ko vairāk, lai nosargātu mūsu senču radīto mantojumu.
Paldies par šo burvīgo iespēju!

Laine Līga Elste, 12.B klases skolniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.