2019. gada 26. janvārī aizvadīts 3. Preiļu robotikas čempionāts ar Latvijā lielāko robotikas sacensību apmeklētāju skaitu!

2019. gada 26. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā (JEPVĢ) aizvadīts trešais Preiļu robotikas čempionāts (PRČ). Sacensību mērķis ir popularizēt robotiku Latgalē un eksakto zinātņu nozīmīgumu!


Šogad sacensībām tika reģistrētas 355 robotu komandas no 60 iestādēm/organizācijām/klubiem. No pieteiktajām komandām startēja 341 komanda, kas ir kārtējais sacensību dalībnieku skaita rekords Latvijas robotikas sacensībās! Tāpat sacensību laikā tika izcīnītas un pasniegtas 45 sponsoru sarūpētas balvas, kopumā sacensībās tika izcīnītas vietas uz 15 pjedestāliem!

Šī gada sacensībās piedalījās dalībnieki ne tiki no Latvijas un Lietuvas kā iepriekšējos gados, bet arī no Baltkrievijas (Minskas)! Mums bija liels prieks un gods uzņemt kaimiņu valstu komandas!

Sacensību sākumā dalībniekus sveica JEPVĢ direktore Ligita Pauniņa, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un 13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs. Tika pasniegti arī Preiļu novada domes Pateicības raksti ilggadējiem sacensību atbalstītājiem!

Jau 3. gadu pēc kārtas pasākumu īpašu padarīja pasākuma vadītājs Kristaps Skutelis (kursors.lv), kurš ļoti aizraujoši visas dienas garumā komentēja, intervēja un izklaidēja sacensības dalībniekus! Kristaps ir publicējis arī īsfilmu par šī gada sacensībām https://kursors.lv/2019/01/28/preilu-robotikas-cempionats-2019-video/ !

Lai sacensībām varētu sekot arī ārpus sacensību telpām tika nodrošināta pasākuma tiešsaites video translācija, kuru veica `Just Production` Justs Ribinickis un Aivis Sudniks. Sacensību ierakstu var noskatīties Preiļu robotikas kluba Youtube kontā (https://www.youtube.com/watch?v=g2qj0U-IgOo).

Sacensībās dalībnieki varēja piedalīties ar 2 veida robotiem – izmantojot LEGO detaļas, vai arī izmantojot elektronikas detaļas, ko sauc par brīvo konstrukciju. Šogad sacensības notika Mini sumo, Lego sumo, iRobot sumo, Lego līnijsekošanas, brīvās konstrukcijas līnijsekošanas, Lego Folkrace, brīvās konstrukcijas Folkrace, Freestyle,  VEX, dronu sacensību vairākās disciplīnās. Dažās disciplīnās dalībnieki tika dalīti vecuma grupās (skolēni, amatieri, profesionāļi). Robotu konstrukcijai bija noteiktas prasības attiecībā uz izmēriem, svaru un bija definēti arī citi konstrukcijas ierobežojumi un noteikumi, kas bija aprakstīti nolikumā.

Sacensību starplaikā dalībniekiem bija iespēja redzēt Mega sumo (3kg) robotu cīņu paraugdemonstrējumus JEPVĢ absolventu Armanda Upenieka un Māra Beča izpildījumā un Latvijā radītos mazākos sumo cīņas robotus – Micro sumo (5×5 cm lieli) un  Nano sumo (2.5×2.5 cm !!!) robotus, kurus uzbūvējis godalgām bagātais dažāda mēroga pasaules sacensību laureāts Aleksandrs Tikačovs.

Jaunums 2019. gada PRČ bija Dronu sacensības, kuras nodrošināja robotikas entuziasts Kārlis Pīgožņis no Rēzeknes. Daudzi  dalībnieki dronu sacensības novērtēja kā ļoti interesantas!

Īpašie PALDIES:

  • sacensību galvenajiem tiesnešiem Mārim Bečam un Armandam Upeniekam par korektu sacensību vadīšanu,
  • sacensību disciplīnu galvenajiem tiesnešiem: līnijsekošana – Linardam Šmeikstam, folkrace – Kārlim Berkoldam, sumo – Gundaram Miezītim, freestyle – Mārim Bečam, iRobot sumo – Aldim Bukam, Kārlim Pīgožņim par dronu sacensību organizēšanu, aprīkojuma nodrošināšanu un veiksmīgu sacensību aizvadīšanu!
  • Kristapam Skutelim, kurš vairāk pazīstams kā @krizdabz, par teicamu pasākuma vadīšanu, komentēšanu! Kristaps ir aizrautīgs jauno tehnoloģiju zinātājs, ar to iespējām iepazīstina Kursors.lv (@kursorslv), radio, TV un presē.
  • Tomega un  Goodman group par VEX disciplīnas sacensību organizēšanu, Fizmix un Lemona par interesantajām aktivitātēm skolēniem.
  • apskaņotāju un video straumētāju komandai Justam Ribinickim un Aivim Sudnikam par video straumēšanu visas dienas garumā montējot un translējot interesantākos sacensību momentus.
  • Akselam Patmalniekam un Sintijai Ančevai par sacensību momentu iemūžināšanu fotogrāfijās!
  • SIA Arka Preiļi par garšīgajiem cepumiem un ēdnīcas pavārēm par pusdienām sacensību dalībniekiem!

Preiļu robotikas kluba dalībniekiem izdevās sasniegt labus rezultātus vairākās disciplīnās. Matīss Buks izcīnīja – 1. vietu Mini sumo disciplīnā Pro grupā, 2. vietu un 4. vietu brīvās konstrukcijas robotu Folkrace disciplīnā. Lauris Šmeiksts izcīnīja 2. vietu brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā skolēnu grupā. Margarita Džeriņa izcīnīja 3. vietu brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā skolēnu grupā. Eduards Lipiniks brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā studentu/amatieru grupā izcīnīja 3. vietu. Edīte Meikulāne iRobot disciplīnā izcīnīja 3. vietu un Rinalds Pākste – 4. vietu. Niks Kursītis un Bruno Rivža izcīnīja 3. vietu VEX robotu sacensībās.

Līdz šī gada PRČ  sacensībām lietuvieši dominēja līnijsekošanas disciplīnā ar super ātrajiem līnijsekotājiem, kuri izmanto turbīnu, jo Latvijas robotu būvētājiem nebija izdevies tādu radīt. Preiļu robotikas kluba dalībnieki pirmo reizi lietuviešiem sastādīja konkurenci šajā disciplīnā. Lai arī rezultātu tabulā palika 5. vietā, tomēr priekš pirmajām sacensībām tas ir labs rezultāts.

PALDIES daudzajiem Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņiem par brīvprātīgo darbu, tehniskajiem darbiniekiem, skolotājiem, kuri piedalījās sacensību organizēšanā!

Paldies mūsu sadarbības partneriem: kursors.lv, Fizmix, Robotu skola,TSI, Siguldas jaunrades centrs, Just Production.

1.–3. vietu ieguvēji saņēma vērtīgas balvas, kuras bija sarūpētas pateicoties sacensību sponsoriem un atbalstītājiem: SIA Arka, Preiļu celtnieks, iRobot, Tomega, Robotiem.lv, Starptautiskā inovāciju skola, Capital, MultiCore, Mikrotik, Letera, Lemona, Certes, Proline, Goodman group, Intrum, LMT.

Sacensību fotogalerija

Informācija par sacensībām, rezultāti.

LRT videosižets par PRČ 2019 sacensībām (3 min)

Kristapa Skuteļa (kursors.lv) videofilma par Preiļu robotikas čempionātu 2019 (20 min)

Sacensību tiešraides ieraksts Preiļu robotikas kluba Youtube(8h 55 min)

Preiļu robotikas čempionāta organizatoru vārdā Juris Erts

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.