Tiesībsarga biroja “Dzīvei gatavs” lekcijas

22. martā,  Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 11. un 12. klases skolēni apmeklēja Tiesībsarga biroja “Dzīvei gatavs’’ lekcijas.  Ekspertes jauniešiem sniedza daudz noderīgas informācijas un dalījās zināšanās par dzīvē svarīgām tēmām.
Lekcijā ‘‘Vēlēšanu pratība’’  skolēni kā nākotnes vēlētāji tika iepazīstināti  ar pilsoniskās līdzdalības un vēlēšanu nozīmi demokrātiskā sabiedrībā. Tuvojoties Eiropas parlamenta vēlēšanām, kas notiks 8. jūnijā, tas ir būtiski un svarīgi īpaši  tiem, kuri jau šogad piedalīsies savās pirmajās vēlēšanās.  Jaunieši guva informāciju par vēlēšanām: kā  notiek, kāda ir to nozīme demokrātiskā sabiedrībā, kā  droši un pareizi balsot par savu izvēlēto kandidātu.
Savukārt lekcijā ‘‘Vārda brīvība un naida runa’’ tika skatīti jautājumi, kas saistīti ar  cilvēktiesībām, kādas tās ir un kur par tām ir atrodama informācija. Lektores akceptēja Satversmes 2. nodaļas nozīmi ikviena cilvēka dzīvē. Tuvāk tika pētītas vārda brīvības tiesības, kā arī meklēta smalkā robeža starp tām un naida runu. Jauniešiem tika dota iespēja praktiski piedalīties simulācijas spēlē, parādīt komandas darba prasmes un izspēlēt Tiesas procesu, pašiem risināt situāciju un iejusties advokātu, prokuroru un tiesnešu lomās. Nodarbības dalībnieki ar interesi iesaistījās piedāvātajās aktivitātēs, centās noskaidrot, vai piedāvātā situācija ir naida runa, mācījās izprast likumu pantus un mēģināt tos attiecināt uz situāciju.
Paldies Tiesībsarga biroja lektorēm par interesantajām un ļoti noderīgajām nodarbībām.

Līva Vaivode-Šulte, 11.A klase

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.