Izaicinājums dalībai Astronomijas olimpiādē

Esmu 9.d klases skolnieks Kristers Šņepsts. 2023. gada 18. aprīlī piedalījos Latvijas 51. astronomijas atklātās olimpiādes neklātienes kārtā. Biju patīkami pārsteigts, ka tiku uzaicināts arī uz otro kārtu, kas norisinājās tā pašas nedēļas sestdienā – 22. aprīlī. Pirmajā (nekātienes) kārtā piedalījās 133 dalībnieki no 8. – 12. klasei vienkopus, katram dalībniekam atvēlētajās 3 stundās datorā bija piedāvāti uzdevumi (1 tests + 1 uzdevums ar brīvpieejas planetāriju Stellarium + 3 risināmie uzdevumi). Tālāk  otrajā kārtā iekļuva 28 labākie, kuriem tika dota iespēja Zoomā ar ieslēgtu kameru, mikrofonu un sagatavotu viedierīci (telefonu) balsošanai cīnīties par top 12 vietām, izvērtējot 10 apgalvojumus un 10 jautājumus. Diemžēl sīvajā konkurencē netiku uz trešo kārtu, taču priekš pirmās pieredzes bija aizraujoši. Turpināšu interesēties par astronomiju, gatavošos un nelaidīšu garām iespēju piedalīties šādā olimpiādē arī nākošajā gadā.

Astronomija un citas zinātnes jomas manu uzmanību piesaista jau no bērnības, tāpēc, uzzinājis par šādu olimpiādi, domāju, kāpēc gan nepiedalīties, un pajautāju fizikas skolotājai par šādu iespēju. Viņa manu vēlmi atbalstīja – pieteica un pilnībā informēja par olimpiādes norisi.

Lai arī šis nav ļoti populārs zinātnes lauciņš, tā nozīme ik gadu palielinās. Ceru, ka nākošgad šādu izaicinājumu pieņems jau vairāki mūsu skolas skolēni.

Pateicos skolotājai Mārītei Lisovai!

Kristers Šņepsts, JEPVĢ 9.D

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.