Aizvadīts 15. Latvijas robotikas čempionāta 5. Preiļu robotikas čempionāta posms

Pēc 3 gadu pārtraukuma 2023. gada 28. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā (JEPVĢ) tika aizvadīts 15. Latvijas robotikas čempionāta 5. Preiļu robotikas čempionāta posms (PRČ 2023). Sacensību virsmērķis jau no pašiem pirmsākumiem ir popularizēt robotiku Latgalē un visā Latvijā, kā arī eksakto zinātņu nozīmīgumu!

Šī gada sacensībās piedalījās dalībnieki no Latvijas un Lietuvas! Mums bija prieks, ka mūsu sacensībās kuplā skaitā bija pārstāvēti draugi no Lietuvas – 1/3 daļa no visiem dalībniekiem bija no Lietuvas. Sacensībām tika reģistrētas 294 robotu komandas no 50 iestādēm/organizācijām/klubiem. Tāpat sacensību laikā tika izcīnītas un pasniegtas 45 sponsoru sarūpētas balvas, sadalīti 15 kausu komplekti! Priecē arī fakts, ka par pasākumu bija interese ne tikai dalībniekiem, bet arī to apmeklēja samērā daudz apmeklētāji.

Sacensību sākumā dalībniekus sveica Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas direktore Ligita Pauniņa, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Arijs Vucāns, Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs, JEPVĢ direktores vietnieks un sacensību organizators Juris Erts un Preiļu robotikas čempionāta galvenais tiesnesis Armands Upenieks.

Pasākumu vadīja mūziķis, TV un radio raidījumu veidotājs un producents Arnis Slobožaņins, kurš dalībniekus sveica ar iedvesmojošu muzikālu sveicienu un visas dienas garumā komentēja, intervēja un izklaidēja sacensību dalībniekus!

Sacensībās dalībnieki varēja piedalīties ar 2 veidu robotiem – izmantojot LEGO (arī citu konstruktoru detaļas), vai arī izmantojot elektronikas detaļas, ko sauc par brīvo konstrukciju. Šogad sacensības notika mini sumo, Lego sumo, iRobot sumo, Lego līnijsekošanas, brīvās konstrukcijas līnijsekošanas, Lego folkrace, brīvās konstrukcijas folkrace, freestyle, AntWeight, dronu sacensību disciplīnās. Dažās disciplīnās dalībnieki tika dalīti vecuma grupās (skolēni vai amatieri/profesionāļi). Robotu konstrukcijai bija noteiktas prasības attiecībā uz izmēriem, svaru un bija definēti arī citi konstrukcijas ierobežojumi un noteikumi, kas bija aprakstīti nolikumā. Šī gada jaunums bija brīvās konstrukcijas Folkrace skolēnu un PRO grupa.

Vienas no skatāmākajām sacensībām bija AntWeight robotu sacensības, kurās savas prasmes demonstrēja Lietuvas komandas. Skatītājiem aizraujoši vērot bija dronu sacensības, kurās kārtējo reizi interesantu trasi bija uzbūvējis robotikas entuziasts Kārlis Pīgožnis.

Sacensības noteikti nevarētu notikt, ja nebūtu daudzo – vairāk kā 70 brīvprātīgo palīgu un tiesnešu! Īpašie PALDIES: sacensību galvenajam tiesnesim Armandam Upeniekam un Gundaram Miezītim par turnīra tabulu veidošanu, sacensību disciplīnu galvenajiem tiesnešiem: līnijsekošanā – Linardam Šmeikstam un Matīsam Dambītim, folkrace – Kārlim Berkholdam, Lego sumo – Dāvim Kundziņam, mini sumo un iRobot sumo – Eināram Deksnim, freestyle – Mārim Bečam, AntWeight – Edgaram Skruodim, dronu sacensībās – Kārlim Pīgožnim.

Lielu darbu paveica tiesneši – Agnis Liepiņš, Harijs Grīnbergs, Edīte Meikulāne, Dinārs Kemzāns, Eduards Lipiniks, Mārtiņš Zemlītis, Igors Ļaksa, Eduards Lipiniks, Glorija Baliniškīte, Raimonds Kabutavics, Jānis Bērziņš, Edmunds Kadakovskis.

Vēlētos atzinīgi novērtēt visus tos atbalstītājus, kuri deva savu ieguldījumu sacensību sekmīgai norisei, tāpēc paldies Eduardam Lipinikam par sacensību interneta vietnes izveidošanu un satura administrēšanu! Sacensības tiešraidē varēja vērot pateicoties video straumētāju komandai visas dienas garumā montējot un translējot interesantākos sacensību momentus Justa Ribinicka vadībā. Paldies Jānim Ziediņam par tehnisko atbalstu gatavojoties sacensībām un pēc tām.

Šī gada jaunums bija Jāņa Bērziņa erudīcijas konkurss un Vitolda Bīriņa sagatavotie jautājumi sacensību dalībniekiem – Jānis bija sagatavojis ļoti āķīgus jautājumus un zinošākie vai veiksmīgākie dalībnieki par pareizām atbildēm tika pie Preiļu uzņēmuma “Pie torņa” sarūpētajiem saldumiem! Vēl viens jaunums bija improvizatores Martas aktivitātes, kura sacensību dalībniekus izklaidēja un padarīja jautrāku atmosfēru ar savu īpašo “robota imidžu”. Ieva Babre, Inese Anina un Dāvids Latvelis iemūžināja labākos sacensību momentus fotogrāfijās! Sacensību dalībnieki ļoti pozitīvi novērtēja ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju SIA Picu bode sarūpētos cepumus un saka lielu paldies ēdnīcas pavārēm par garšīgajām pusdienām!

Sacensību dienā pārsteigumu sagādāja A/S “Cēsu alus” pārstāve Inese Grīnvalde Kabutaviča, kura katram uzvarētājam bija sagādājusi atspirdzinošo dzērienu komplektu! Protams jāpiebilst, ka uzņēmums “Cēsu alus” ražo dažādus iecienītus bezalkaholiskos dzērienus, kuri arī tika dāvināti dalībniekiem!

Lai arī konkurence bija pietiekoši liela tomēr arī Preiļu robotikas kluba dalībniekiem izdevās sasniegt labus rezultātus vairākās disciplīnās:

PRK/Robotu skolas komanda ar Matīsu Buku izcīnīja – 1. vietu un 3. vietu Mini sumo disciplīnā Pro grupā un kopā ar Aldi Buku 1. vietu, 2. vietu un 3. vietu brīvās konstrukcijas robotu Folkrace disciplīnā PRO grupā.
PRK komandas viens no veiksmīgākajiem dalībniekiem bija Andrejs Gžibovskis (8.D), kurš spēja izcīnīt 1. vietu un 3. vietu Lego līnijsekošanas disciplīnā un 2. vietu Lego folkrace disciplīnā!
Patrīcija Reščenko (12.A) brīvās konstrukcijas robotu Folkrace disciplīnā skolēnu grupā izcīnīja 1. vietu.
Anastasija Krohmaļuka (12.A) un Katrīna Jaundzema (12.A) minisumo disciplīnā skolēnu grupā izcīnīja 3. vietu.
Labu rezultātu sasniedza Jānis Bērzinieks, kurš sīvā 56 Lego sumo (13+) robotu konkurencē ierindojās 5. vietā. Anastasija Krohmaļuka ar iRobot palika uzreiz aiz pjedestāla – 4. vietā. Līdzīgi uzreiz aiz pjedestāla ar saviem brīvās konstrukcijas līnijsekošanas robotiem palika Mārtiņš Ulpe (11.V) un Markuss Martinkus (11.V).

PALDIES daudzajiem Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņiem par brīvprātīgo darbu, tehniskajiem darbiniekiem, skolotājiem, kuri piedalījās sacensību organizēšanā, norisē un pēc sacensībām!

1.–3. vietu ieguvēji saņēma vērtīgas balvas, kuras bija sarūpētas pateicoties sacensību sponsoriem un atbalstītājiem: Mans robots (iRobot), Starptautiskā inovāciju skola, Uzdevumi.lv, Mikrotik, SIA Preiļu celtnieks, kursors.lv, Robotiem.lv, LMT, SIA Sensuslab, Letera, SIA Vektor, Lielvārds, SIA Pie torņa, AS Cēsu alus.

Sacensību organizācijai nozīmīgs bija finansiāls atbalsts no Latgales reģiona attīstības aģentūras ralizētā projekta RoboNet.

Informatīvais atbalsts no kursors.lv 

Intervija Radio 1 raidījumā–,,Bez robežām’’ Kā robotikas čempionāti un robotikas skolas var veicināt inženierzinātņu attīstību

Informācija par sacensībām, rezultāti, fotogalerija, sacensību tiešraides ieraksts Youtube.

Preiļu robotikas čempionāta organizatoru vārdā Juris Erts

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.