Dalība starptautiskā grāmatzīmju apmaiņas projektā

Lielu interesi raisīja Grāmatzīmju apmaiņas projekts, kurā bija iespēja sadarboties ar citām skolām visā pasaulē un apmainīties ar pašdarinātām grāmatzīmēm, ko izveidojuši skolēni. Grāmatzīmju apmaiņa tiktu veikta pa pastu. Tāpēc oktobrī tika aizpildīta www.biblioteka.lv anketa, lai pieteiktos starptautiskā grāmatzīmju apmaiņas projektā. Starptautiskā skolu bibliotēku mēneša 2022. gada tēma bija “Lasīšana globālam mieram un harmonijai”. Šogad dalībnieki tika aicināti domāt un svinēt saikni starp grāmatām, lasīšanu, skolu bibliotēkām un to, kā kopā var veicināt mieru un harmoniju.
Decembra beigās tika saņemta e-pasta vēstule no … Portugāles, no Pedroso pilsētas Padre António Luís Moreira pamatskolas. Janvārī kopā ar skolēniem vērām vaļā to un skatījāmies portugāļu skolēnu zīmētās grāmatzīmes, un lasījām viņu rakstītās vēstules. Vēstules bija angļu valodā, skaistos un rūpīgos rokrakstos, kur 12 – 14gadīgi skolēni rakstīja par sevi, savu ģimeni, mācībām un vaļasprieku.
Ar prieku un lepnumu arī ģimnāzijas 7. – 10. klašu skolēni zīmēja savas grāmatzīmes, kas vēstīja par viņu vaļaspriekiem, Preiļiem un Latviju. Grāmatzīmes bija patiešām skaistas un unikālas – kā mazi mākslas darbi. Kopā tika uzrakstīta arī vēstule par skolu un Preiļiem, kā arī pievienota atklātne ar Preiļu skaistākajām vietām.
Projekts ļāva izrunāt ar skolēniem visu par grāmatām, lasīšanas prieku vai piespiešanos to darīt. Skolēni izteica vērtīgas atziņas par lasīšanas tēmu un sauca savas mīļākās grāmatas vai tematiku.
Man ļoti patīk lasīt tieši grāmatas, turēt tās rokā, sajust lapu pāršķiršanu, atsākt iepriekšlasīto, nereti pat pārlasot vēlreiz jau izlasītos teikumus. Grāmatzīmes ir nepieciešamas un ir interesants lasīšanas aksesuārs.
Lai grāmatas un lasīšana vairo globālo mieru un harmoniju, taču lai tas tiek arī katra bērna sirsniņā, gūstot prieku par lasīšanu un bagātinoties no tās.

Vizuālās mākslas skolotāja Ruta Vjakse

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.