Projekta “Erasmus +” koordinatoru tikšanās saulainajā Grieķijā

No 14.-18. oktobrim notika JEPVĢ jaunā “Erasmus +” projekta “The ARTICS” koordinatoru tikšanās Atēnās, Grieķijā. Projektā, kuru koordinē Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolotāja Anna Verza, iesaistījušās skolas no 6 Eiropas Savienības dalībvalstīm: Spānijas, Portugāles, Itālijas, Somijas, Grieķijas un Latvijas.

Pirmajā dienā Grieķijas partnerības skolas koordinatore vadīja meistarklasi “Radošā klase”. Ņemot vērā to, ka šī bija projekta dalībnieku pirmā tikšanās, sākumā, lai labāk iepazītu viens otru, izmantojot dažādus materiālus, gatavojām savu vārdu kartes. Pēc tam sekoja vairākas radošās klases aktivitātes: kustību elementi, mēmais šovs, stāstīšana, drāma, dzejoļu sacerēšana un prezentēšana u.c. aktivitātes.

Otrajā dienā projektā iesaistītās dalībvalstis prezentēja savu skolu un valsti. Partnerības koordinatore Anna Verza sniedza detalizētu projekta analīzi, iepazīstināja dalībniekus ar projekta mērķiem, prioritātēm, pienākumiem, veicamajiem uzdevumiem, aktualitātēm, popularizēšanas, vērtēšanas, ilgtspējas u.c. jautājumiem. Projekta dalībnieki vienojās par turpmāko mobilitāšu norises laiku un veicamajiem uzdevumiem. Nākošā tikšanās “Mākslas, Amati un Radošums” notiks janvārī Somijā, kurā piedalīsies partnerības skolu skolēni.

Pēcpusdienā apmeklējām Atēnu “vēstures, kultūras un civilizācijas pērli” – akropoli. Akropole mūs sagaidīja ar savu varenību un senlaicīgo gaisotni. Atēnu akropole bija apbūvēta ar kulta celtnēm jau 7. – 6. gs. p.m.ē. Tagad notiek nopostīto tempļu atjaunošana, uzceļot jaunus, uzstādot statujas un izveidojot vienotu ansambli, kura mākslinieciskās vērtības atklājas ne uzreiz, bet skatītājam pakāpeniski ieejot akropoles teritorijā. Apskati papildināja gides stāstītās leģendas un mīti par grieķu dieviem un pasaules veidošanos.

Apskatījām 2009. gadā atklāto Jauno Akropoles muzeju, kas ir pēdējo gadu iespaidīgākā un arī pretrunu apvītākā kultūras celtne Atēnās. Tas atrodas vien pāris minūšu gājiena attālumā no Akropoles un ieeja tajā ir pa rampu, tādējādi simboliski atgādinot kāpienu Akropolē. Tā pirmais stāvs veltīts pirms Partenona periodam, savukārt Partenona skulptūras atrodas augšstāva stikla galerijā. Apjoma ziņā tā ir tieši tik pat liela kā Partenons, kamēr pats Partenons vīd iepretim kalnā – aiz galerijas stiklotajiem logiem.

Trešajā dienā mūs sagaidīja patīkams pārsteigums, ko bija sarūpējuši grieķu kolēģi. Mēs ar kuģīti “Lidojošais kaķis” devāmies izbraucienā uz Hidras salu, kur iepazināmies ar tās kultūru un sadzīvi. Salas iedzīvotāju galvenā nodarbošanās ir zvejniecība un tūrisma pakalpojumi. Mūs sala pārsteidza ar tās klusumu un senlaicīgumu. Salā vienīgais transporta līdzeklis ir mūļu karavānas, kas pārvadā kravas. Ar kontinentu vienīgā satiksme ir kuģītis.

Paldies Grieķijas kolēģiem pār laipno uzņemšanu, atsaucību un patīkamajiem brīžiem saulainajā Vidusjūras piekrastē, kā arī sagatavoto materiālu “Radošās klases aktivitāšu rokasgrāmata” (Creative Classroom Activity Manual), ko varēsim izmantot ne tikai savā darbā, bet arī vadīsim meistarklasi un dalīsimies pieredzē ar citiem skolotājiem un klašu audzinātājiem.

 JEPVĢ Vēstures un kulturoloģijas skolotāja Ināra Krusta

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.