Kulturoloģijas stunda muzejā

17. septembrī JEPVĢ 12.klases jaunieši, apgūstot mācību programmas tēmu “Māksla kā kultūras forma”, apmeklēja medaļu mākslinieka, grafikas dizainera un gleznotāja Jāņa Strupuļa darbu izstādi “ATSKATS”. Stundas sasniedzamais rezultāts bija izprast mākslu kā kultūras izpausmes un izteiksmes līdzekli; apzināties mākslas stilus un virzienus kā sabiedrības domāšanas un izteiksmes formas un izprast, kā no idejas nonākt līdz rezultātam.

Izstāde un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciālistes Silvijas Ivanovskas sagatavotā muzejpedagoģiskā nodarbības “Pieskāriens tēlniecībai” prezentācija un stāstījums deva iespēju labāk izprast tēmu “Māksla kā kultūras forma”,  papildināt zināšanas par tēlniecību, kā arī tēlnieka profesiju un arī Latvijas vēstures notikumiem un personībām.

Izstādē “ATSKATS” demonstrēti Jāņa Strupuļa darbi no 1970.gada līdz 2018.gadam, kas atklāj mākslinieka radošās darbības daudzpusību: medaļas, monētu modeļi, tēlniecība, gleznas, zīmējumi, heraldika, grafiskais dizains, koktēlniecības darbi. Nevar nepiekrist mākslas zinātnieces Ingrīdas Burānes vērtējumam par mākslinieku J.Strupuli: “Nezinu latviešu mākslā mūsu paaudzē otru tādu radošu personību, kura tik mērķtiecīgi un harmoniski būtu savu talantu īstenojusi un iekodējusi nu jau uz laiku laikiem Latvijas kultūras vēsturē.”

Ināra Krusta, kulturoloģijas skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.