Projektu diena ģimnāzijā

Šogad zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) un projektu darbu izstrāde lielākoties notika, strādājot attālināti, un prezentēti tie tika tiešsaistē. Objektīvu apstākļu dēļ daži ģimnāzisti savus darbus vēl nevarēja demonstrēt un prezentēt 20.janvārī – noslēdzošajā projektu dienā.

Bet vairākiem, kuri to šajā dienā darīja, darbi bija izstrādāti ļoti pārdomāti un izraisīja klausītāju interesi. Tāds bija 7.D klases puišu Aigara Teilāna un Dāvja Krūmiņa projekta darbs ” 7.D klases uztura un fizisko aktivitāšu piramīdas” (darba vadītāja Aina Leikuce). 7.D klases skolnieces Ramona Dārta Ivdre, Agija Anspoka, Elīna Teilāne izstrādāja projekta darbu “Rīta paradumi produktīvai dienai” (darba vadītāja Sintija Ančeva), kur pētīja gan citu jauniešu rīta paradumus, gan izvērtēja savējos, kā arī ieteica rīta aktivitātes, lai padarītu kopējo dienu produktīvāku un darbīgāku. Meitenes uzfilmēja video ar 6 vingrinājumiem, kurus iesaka veikt arī citiem no rīta! Katrīna Haritonova un Sanita Ulpe no 7.D pētīja to, cik dažādi mēs esam, un veica projekta darbu “Temperamenta tipi manā ģimenē” (darba vadītāja Sintija Ančeva), kur gan pašas, gan citi ģimenes locekļi pildīja H.Aizenka testu, tad iegūtie dati tika salīdzināti un tika mēģināts saprast, kāpēc ar kādu ģimenes locekli veidojas labākas attiecības un ar kādu grūtāk saprasties. 7.D klases skolēni Kristers Šņepsts un Katrīna Šņepste izstrādāja projektu par tēmu “Kā top 3D dizaina izstrādājums, kura ierosmes avots ir viena no dotajām sastāvdaļām” (darba vadītājs Guntis Tjarvja). Tika uzmodelēts raķetes palaišanas vietas 3D modelis programmā TinkerCad. Izstrādājot projektu, skolēni attīstīja ne tikai prasmes 3D objektu modelēšanā, bet arī pilnveidoja sadarbības prasmes un apguva dizaina procesa plānošanas posmus.

8.D klasē interesantu projektu ”Papīra ražošana arī no makulatūras” (darba vadītāja Valentīna Pastare) izstrādāja skolnieces  Viktorija Ivaņnikova  un Enija Rumaka. Meitenes izpētīja literatūru par papīra veidiem, ražošanu Līgatnes papīrfabrikā, atspoguļoja to prezentācijā, un arī pašas mājas apstākļos ieguva papīru no avīzēm.

9.D klases meitenes Ieva Apšeniece, Lorita Ūzuliņa, Diāna Petroviča, Sofja Kirillova, Anastasija Skorodihina, Beāte-Beatrise Čodare veica teicamu projekta darbu ”JPVĢ avīzes veidošana” (darba vadītāja Ingūna Patmalniece). Ar meiteņu izveidoto avīzes eksemplāru var iepazīties JEPVĢ mājas lapā. Projektu darbā “Izglītības attīstība Preiļos” (darba vadītāja Ināra Krusta) nopietnu pētniecību veica Laine Līga Elste, Viktorija Isajeva, Sofija Vilcāne no 9.D klases.

10.klases ģimnāzisti savus projekta darbus izstrādās, apgūstot padziļinātos kursus turpmākajos gados.

11.klases ģimnāzistiem bija ļoti apjomīgs uzdevums, kas bija jāveic ne tikai projektu dienās, jo zinātniskās pētniecības darbam dažkārt nepieciešams sākt pētījumu jau vasaras brīvdienās. Teicami un izcili izstrādātie ZPD tika izvirzīti dalībai reģionālajā ZPD konferencē Daugavpils Universitātē. Šogad tādi ir trīs. Viens no tiem ir Ievas Poplavskas no 11.D  klases ZPD “Latvijas darba tirgus perspektīvas Covid-19 ietekmē” (darba vadītāja Zenta Juranča). Darbā analizēts Latvijas darba tirgus, darba spēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstība, nodarbinātība pa nozarēm, Covid-19 radītās sekas un iespaidi uz nākotnes darba tirgu. Meitene patstāvīgi apguva šo ekonomikas priekšmeta daļu, darbu veica ļoti sistemātiski un atbildīgi. 11.D klases ģimnāzists Raivis Luriņš izstrādāja ZPD “Jauniešu paradumi informācijas publiskošanā sociālajos tīklos ” (darba vadītāja Sintija Ančeva), kur viens no pētījuma daļas interesantākajiem un nozīmīgākajiem jautājumiem bija par to, ko jaunieši būtu gatavi izdarīt par šokolādes batoniņu. Darba mērķis bija izpētīt jauniešu datu publiskošanas ieradumus un ar tiem saistītos riskus, kā arī izstrādāt priekšlikumus risku ietekmes mazināšanai. Dinārs Kemzāns no 11.D klases veica pētījumu par tēmu “Sensoru precizitātes ietekme uz mini sumo robotu darbību” (darba vadītājs Juris Erts). Viens no galvenajiem darba uzdevumiem bija izveidot izpētes staciju un izpētīt, kā sensori spēj noteikt attālumu līdz izpētes stacijas plāksnei atkarībā no leņķa, plāksnes virskārtas materiāla, attāluma līdz plāksnei.

12.klases skolēnu lielākā daļa savus projekta darbus realizēs vasaras sākumā, jo to tēma ir saistīta ar izlaiduma svētkiem. Nikola Djubina no 12.V savu darbu ”Plogings – vairāk nekā skrējiens” (darba vadītāja Aina Leikuce) realizēja jau rudenī, taču tā prezentēšana projektu dienā izraisīja interesi kā jauns, nebijis, interesants un jēgpilns pasākums. Vairāk par to var izlasīt ģimnāzijas mājas lapā.

Paldies visiem ģimnāzistiem un darbu vadītājiem par neatlaidību, sapratni, savstarpēju atbalstu šajos sarežģītajos apstākļos!

Anita Lazdāne, direktores vietniece metodiskajā darbā

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.