11.D klase apmeklē Rāznas nacionālā parka teritorijas kultūrvēsturiskā mantojuma objektus

07.10.2020. Projekta Latvijas “Skolas soma” un Eiropas Savienības Erasmus+ projekta ”Ūdens” ietvaros mēs, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 11.D. klases audzēkņi, devāmies ekskursijā, lai tuvāk iepazītu, Rāznas nacionālā parka teritorijā esošos,  kultūrvēsturiskā mantojuma objektus.

Šajā ekskursijā, apmeklēdami Dabas izglītības centru “Rāzna”, mums bija iespēja tuvāk iepazīt Latvijas dabu, dabas aizsargājamajās teritorijas, uzsvaru liekot uz Rāznas nacionālo parku un tā apkārtni. Nodarbības sākumā centra darbiniece ar prezentācijas palīdzību informēja mūs par dabas parkiem, rezervātiem, aizsargājamajām teritorijām Latvijas teritorijā un to, kas padara tās vietas īpašas un aizsargājamās. Lai šīs iegūtās zināšanas nostiprinātu, mēs likām puzles, veidojām domu kartes par dažādām Latvijas ekosistēmām, piemēram purviem, ezeriem pļavām, sapratām to nozīmi cilvēku un dzīvnieku dzīvē. Diemžēl iespēju iziet sajūtu taku mums liedza nelabvēlīgie laikapstākļi.

Tālāk mēs apmeklējām muzeju “Andrupenes lauku sēta”, kur varējām apskatīt simtgadīgu lauku māju, klēti, melno pirti, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus, kurus izmantoja mūsu senči. Mums bija arī iespēja nobaudīt vienu no tradicionālajiem latgaļu ēdieniem – kakorku jeb krāsnī ceptu picu. Mēs apskatījām arī kalēja darbarīkus, pūra lādi un daudz ko citu.

Kā pēdējo, mēs devāmies uz Jaundomes muižu, kur restaurētajā akmens sienu klēts ēkā ir izveidots Jaundomes muižas vides izglītības centrs un ekspozīcijas zāle. Ekskursijas laikā mēs, gida pavadībā, iepazināmies ar vienu no lielākajām saldūdens zivju mulāžu kolekcijām Latvijā, apskatījām ūdensputnu izbāzeņus un paplašinājām savas zināšanas par ūdens pasauli. Un vislabākā šīs ekskursijas daļa – Zivju (līdakas) zupas ēšana un Muižkunga kruasānu cepšana, kurā mēs katrs varējām piedalīties. Ekskursijas beigās izstaigājām dabas taku gar Ežezeru, apskatījām bebru darbus un nedarbus un vecās vīna noliktavas.

Mēs esam ļoti pateicīgi par dāvāto iespēju apskatīt mūsu pašu Latgali. Diena bija izdevusies un visi atbraucām mājās ar labu noskaņojumu un atmiņām. Paldies  projektiem par šo iespēju.

Annija Ratniece, 11.D

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.