Nodarbība “Dzīvība sākas ūdenī”

Šī gada 27. septembrī mēs, 10.D klases skolēni, Eiropas Savienības Erasmus+ programmas skolu apmaiņas partnerību projekta “ Ūdens” ietvaros devāmies tuvāk iepazīt mūsu pilsētas – Preiļu muiža vēsturi,  Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā.

Muzeja speciāliste Ilona Vilcāne mūs iepazīstināja ar Preiļu muižas kompleksa un parka vēsturi muzeja ekspozīcijā  “Muzeja stāsti Latvijai”. Mēs uzzinājām, ka romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ir ieguvis 19. gs. vidū. Parka platība ir 41,2 ha, no kuriem apmēram 13 ha aizņem parka dīķi un kanāli. Preiļu muižas apbūve ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, bet Preiļu pils ir izcils Latgales 19. gs. historisma laika muižu arhitektūras paraugs. Iepazināmies kompleksa veidotājiem, Borhu dzimtu. Ekspozīcijā skatījām viņu portretus un artefaktus, kas saglabājušies no 19.gs.

Pēc tam devāmies iepazīties ar parku  un apskatīt parka teritorijā  esošās ūdens tilpnes.

Nodarbības “Dzīvība sākas ūdenī” laikā pie Preiļu parka kanāliem un dīķiem iepazināmies ar Preiļu parka dīķu un kanālu sistēmas izveides vēsturi, leģendām. Praktiskās darbošanās laikā veicām vairākus uzdevumus, saistītus gan ar vēsturi, gan bioloģiju un uzzinājām, ko par parka ūdens kvalitāti mūsdienās liecina tajā sastopamie ūdensdzīvnieki.

Pati  interesantākā daļa bija tad, kad mēs varējām iejusties dabas pētnieku lomā un paši noskaidrot un uzzināt, kādas dzīvās būtnes mīt parka dīķos. Šī uzdevuma laikā, mēs ne tikai labi pavadījām laiku, bet arī redzējām un piedzīvojām kaut ko jaunu, kā arī sajutāmies ļoti lepni tad, kad mums izdevās atrast daudzos ūdenī mītošos kukaiņus.

Liels paldies Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam par izveidoto programmu “Preiļu muižas dzīvie dārgumi”, kurš mums deva iespēju tuvāk iepazīt Preiļu parka ūdens tilpnes.

Paldies skolotājai Inārai Krustai par organizēto pasākumu.

Sagatavoja Annija Ratniece, 10.D

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.