JEPVĢ komanda piedalās KSIM finālā

2019.gada 6.maijā Cēsu Valsts ģimnāzijā notika Komandu Sacensības Informātikā un Matemātikā (KSIM) fināls, uz kuru devās JEPVĢ 12. D klases audzēkņi Reinis Ķiberis (komandas kapteinis), Rainers Trubačs un Sandis Mauriņš, kā arī informātikas un programmēšanas skolotājs Juris Erts.

Sacensības tiek organizētas sadarbībā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieku Mārtiņu Opmani (žūrijas vadītājs). Jau ceturto gadu sacensības notiek Cēsīs, bet iepriekšējos 20 gadus sacensības bija pazīstamas kā KSIM Ugāle.

Lai iegūtu ceļa zīmi uz finālu, bija jāpārvar pusfināla sacensības, kurās piedalījās 117 komandas. Tiesības startēt finālā izcīnīja 15 komandas no 12 Latvijas izglītības iestādēm. Sacensību formāts paredz, ka katrā komandā ir 3 dalībnieki, kuri drīkst izmantot ne vairāk kā divus datorus pusfinālā un vienu datoru finālā. Dalībniekiem 5 stundu laikā ir jāatrod atrisinājumi žūrijas piedāvātajiem vidusskolas pakāpes olimpiādes līmeņa uzdevumiem matemātikā, informātikā un programmēšanā, kā arī jāprot veikt liela apjoma datu daudzveidīga apstrāde. Gan pusfinālā, gan finālā katrai komandai bija jārisina 10 uzdevumi, kuri bija asprātīgi un tiešām prasīja loģisko domāšanu.

Lai iegūtu sacensību uzdevumus, komandām bija jāveic Mārtiņa Opmaņa „kvalifikācijas” uzdevums – dalībniekiem bija jāsastājas pusfināla vietu secībā un pēc kārtas jānosauc skaitļi no 1 līdz 15 alfabēta secībā. Ja skaitli nosaukt nevarēja, bija jāpārvietojas uz rindas beigām, līdz visas komandas tika pie fināla uzdevumiem.

Kamēr skolēni pildīja uzdevumus, skolotāji apmeklēja Amatciemu, kurš atrodas 10 – 15 minūšu braucienā no Cēsim un kuru dēvē par miljonāru ciemu.

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas komanda izcīnīja 10. vietu valstī, kas ir labs rezultāts! Lai vēlme darboties, centība un mērķtiecība palīdz dzīvē sasniegt iecerēto un neliek apstāties pie jau sasniegtā! Paldies skolotājam Jurim Ertam par pamatiemaņām programmēšanā un atbalstu! Paldies skolotājam Ivaram Pakeram par zināšanām plašajā informātikas zinātnē! Paldies matemātikas skolotājai Inetai Ivanovai, kura deva matemātiskās zināšanas, iemācīja rēķināt uzdevumus nestandarta situācijās un attīstīja mūsu loģisko domāšanu!

Sandis Mauriņš, Rainers Trubačs, Reinis Ķiberis, 12.D klases skolnieki

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.