Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija skolēnu komanda, piedaloties Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas rīkotajā konkursā, ieguva biļeti uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā

7.aprīļa ļoti agrā rītā, skolas pārstāvji – Marta Trūpa, Egita Roze, Santa Cakule, Edijs Valainis, Arvis Prikulis, Alīda Anspoka, Ilga Kivleniece un Baiba Balode – kopā ar skolotāju Elitu Grigali sagaidīja ceļabiedrus no Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas un devās pakaļ arī Aknīstes vidusskolas skolēniem, lai dotos kopīgā nedēļas braucienā uz Franciju.

“Euroscola” debatēs piedalījās 23 Eiropas Savienības valstis, tajā skaitā arī mēs, no Latvijas, šī tikšanās reize bija ļoti īpaša, jo “Euroscola” svinēja savu 30.jubileju. 11.aprīlī jau agri no rīta izgājām drošības kontroli, lai ieietu Eiropas Parlamenta galvenajā ēkā. Saņemot zīmītes, kuras kalpoja kā identifikācijas kartes. Tad arī devāmies uz lielo Eiropas Parlamenta plenārzāli, lai ieņemtu deputātu vietas. Pēc oficiālajām apsveikuma runām administrācijas pārstāvji sniedza informāciju par Eiropas Parlamentu un Eiropas Savienību. Pēc dalībnieku kopīgas fotografēšanās viens skolnieks no katras skolas, vienas minūtes laikā, stādīja priekšā savu skolu un valsti. Mūsu valsti prezentēja JEPVĢ skolnieks Arvis Prikulis un Aknīstes vidusskolas skolnieks Edijs Ņērbulis.

Visi projekta dalībnieki tika sadalīti 6 dažādās debašu grupās. Katrai no tām bija atsevišķa tēma – vide un atjaunojamie energoresursi, drošība un cilvēktiesības, Eiropas Parlamenta 2019 vēlēšanas, Eiropas nākotne, migrācija un integrācija, jauniešu bezdarbs – par ko debatēt un izvirzīt dažādus priekšlikumus. Vēlāk, kad tas tika izdarīts, mēs visi atkal atgriezāmies Eiropas Parlamenta plenārzālē, kur pārstāvji no katras grupas iepazīstināja visus ar priekšlikumiem par attiecīgo tēmu. Pārējiem bija iespēja izteikt savu viedokli balsojot – priekšlikumu pieņemt, noraidīt vai atturēties.

Pusdienu pārtraukumā mums bija lieliska iespēja pārbaudīt savas zināšanas un piedalīties erudīcijas spēlē “Eurogame”. Visi jautājumi bija pilnīgi dažādās valodās, tāpēc bija jāizveido komandas, kuras sastāvēja no 4 dažādu valstu pārstāvjiem, lai lūgtu palīdzību dažu jautājumu pārtulkošanā un atbildēšanā.

Pēc spēles aizvadītā fināla, tika noskaidroti uzvarētāji un pasniegti “Euroscola” diplomi, kā arī zālē tika ienesti visi dalībvalstu karogi un atskaņota Eiropas himna.

Šī diena Eiropas Parlamentā un visas pārējās dienas dažādās Eiropas valstīs visiem ilgi paliks atmiņām. Šo dienu ietvaros apmeklējām Eiropas lielāko zoo Berlīnē, Berlīnes mūri, Eiropas garāko piekartiltu Rapbodē 0.5km garumā un aptuveni 100m augstumā, ar panorāmas vagoniņu bijām Raganu deju placī, pilsētu divu upju, Mozeles un Reinas, krastos – Koblencu, ar panorāmas bāni pāri Reinai uz slaveno puķu dārzu “Buga”, Elcas pili, kurā vēl joprojām dzīvo tās īpašnieki jau 33.paaudzē un atrakciju parku “Europa park”.


Alīda Anspoka 11.d klase

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.