12.D klases audzēkņi piedalās VISLATVIJAS projekta GARŠĪGIE LIKUMI noslēgumā

Šī gada 25. janvārī seši 12.D klases audzēkņi un skolotāja Elita Grigale devās uz Rīgas Valsts 3.ģimnāziju, lai piedalītos noslēguma pasākumā „Garšīgie likumi”, ko organizēja Eiropas Parlamenta birojs Latvijā. Projekts bija veltīts Eiropas Parlamenta pieņemtajiem lēmumiem pārtikas drošuma jomā: alergēni, ģenētiski modificēti organismi un jaunā pārtika.

Pasākumā piedalījās 18 skolas no visas Latvijas, to vadīja Roberto Meloni, kurš aizrāva ar savu entuziasmu un prata pajokot vajadzīgajā brīdī. Pavārs Raivo Behmanis dalījās ar savu pieredzi un ieteikumiem garšīgākai dzīvei. Viņš uzdeva jautājumu, uz kuru bija jārod atbilde: „Vai veselīgs var būt arī garšīgs?” Protams, ka jā! Raivo likumus un ēst gatavošanu saista ar atbildību un darbu: „Likumi un ēdiens var būt garšīgs, ja pie tā strādā!”

Mums bija unikāla iespēja piedalīties četrās aizraujošās meistarklasēs. To mēs darījām ar lielu prieku, jo tas bija kaut kas neparasts. Mēs ne tikai nogaršojām dažādus neparastus ēdienus, bet arī paši varējām iemēģināt roku ēdienu fotografēšanā un uzzināt, kas ir mīti un patiesība par ĢMO pārtikā.

Meistarklasē „Eiropas vēlēšanu sviestmaize” paši veidojām sev nebijušu ēdienu, kur bija tādas sastāvdaļas kā galetes, turku zirnīši, tomātu sula, marinēti gurķi, tomāti, rukola, spināti, dažāda veida sēkliņas. „ĢMO pārtikā: mīti un patiesība” mācījāmies būt kritiski, diskutējot un runājot par uzturu un pārtiku. „Lai kliedētu mītus par uzturu, mums ir jāturas pie faktiem. Zinātne ir labākais cilvēces rīks to atklāšanai un interpretēšanai.” Meistarklasē „Orientācija ēdienu pasaulē un eksperimenti”, ko vadīja Ilze Stangaine, mēs uzzinājām jaunas lietas par kaņepēm, datelēm, čipsiem, arī nogaršojām jau sagatavoto ēdienu. Ilze mūs iedrošināja, ka eksperimentēt virtuvē ir vērts, jo tikai tādā veidā varam atklāt jaunas garšu buķetes, kombinācijas, kas ieved tālāk ēdiena pasaulē. Meistarklasē „Ēdienu fotografēšana” iemācījāmies, kam ir jābūt, lai ēdiens fotogrāfijā izskatītos garšīgs. Izveidojām arī savu bildi, piedaloties Instagram konkursā .

Paldies skolotājai, ka deva mums iespēju piedalīties šajā pasākumā, jo tas paliks mūsu atmiņā. Mēs izbaudījām ne tikai pašu pasākumu, bet arī braucienu uz Rīgu!

Sandis Mauriņš, 12.D klases skolnieks

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.