Tikšanās ar Amerikas latvieti Juri Bļodnieku un ASV vēstniecības Latvijā pārstāvi Nilu Studentu

19.janvārī JEPVĢ aktu zālē 10.-12. klases skolēniem bija iespēja skatīties dokumentālo filmu “Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju” un tikties ar filmas stāsta varoni Juri Bļodnieku, kas pastāstīja vairāk par trimdas latviešu jauniešu izdomu, trakulīgumu, drosmi un nacionālpatriotisko stāju, kas tika atklāts, izmantojot viņa ļoti īpašās automašīnas dzīvesstāstu.

7.-9. klašu skolēniem bija iespēja tikties ar ASV Vēstniecības informācijas resursu direktoru un Latvijas zemessargu kaprāli Nilu Studentu, kurš bija ieradies kopā ar ASV karavīriem, lai sarunājoties angliski, nostiprina skolēnu svešvalodas zināšanas. Abi jaunie amerikāņu karavīri šobrīd uzturas Lielvārdes aviācijas bāzē. Pirms ierašanās Latvijā strādājuši: viens ugunsdzēsējs, otrs – medbrālis slimnīcā. Viesi skolēniem stāstīja par NATO, tās vēsturi, Latvijas un ārzemju karavīru ieguldījumu.

Tika ļoti plaši runāts par Latvijas valsts neatkarību un to, ka neatkarības apziņa un alkas mūsu valsts cilvēkos sekmēja to, ka 33 gadus senā pagātnē tika nosargāts tas, kam no sirds ticēja. Demokrātiskas sabiedrības vērtības bija dzīvas cilvēku apziņā un, vēlme pašiem lemt savu un savas tautas, savas valsts likteni, saliedēja un stiprināja. Un 1991. gada janvāra barikāžu notikumus pamanīja visa pasaule, gan mūsu valsts neatkarības atgūšanas atbalstītāji, gan pretinieki. Tā laika notikumi parādīja pasaulei tautas vienotības spēku un lika ar to rēķināties.

Amanda Reliņa, 10.B skolniece, Artis Borovskis, 7.A klases skolnieks, Anna Verza, skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.