JEPVĢ Erasmus+ projekta “Digitālais interkulturālisms” (DIGI – CUL) dalībnieku vizīte HORVĀTIJĀ

JEPVĢ Erasmus+ projekta “DIG-CUL’ mobilitāte uz projekta partnerības skolu Požegā (Horvātija) norisinājās 13. – 17.martā.

Svētdienas rītā ar satraukumu un priecīgām gaidām tika uzsākts ceļš pretī piedzīvojumiem nedēļas garumā.

Brauciens ar lidmašīnām? – Jā, pat ar divām un ar pārsēšanos. Lidojumi turp un atpakaļ bija skaisti un mierīgi.

  • Pirmais iespaids, iebraucot Zagrebā, Horvātijas galvaspilsētā? – Te ir ļoti atsaucīgi un draudzīgi cilvēki.
  • Otrais iespaids? – Te ir pavasaris, silti un skaisti, jo visu ceļa posmu bijām kalnu pavadīti.
  • Trešais iespaids? – Cik te laipni cilvēki! Mūs vakarā sagaidīja Horvātijas koordinatore Jelena un skolēni no viesģimenēm, kuras laipni uzņēma mūsu skolēnus. Apskāvieni un smaidi, uztraukumu nomainīja prieks par satikšanos. No sirds uz sirdi!
  • Jaunas nedēļas sākums jeb sākums iepazīties un mācīties cittautu kultūru. – Satikšanās Požegas Ekonomikas (Ekonomska Škola Požega) skolā ar Horvātijas, Maltas, Grieķijas, Turcijas skolēniem un skolotājiem, lai gūtu priekšstatu par tautu nacionālo virtuvi, kultūru un tradīcijām. Ar lepnumu var teikt, ka JEPVĢ 11.kl. skolēnu Laines Līgas Elstes, Evelīnas Kokorišas, Annijas Madernieces, Ralfa Vilcāna un 10.kl. skolnieces Lindas Gribustes sagatavotā prezentācija un uzstāšanās bija visoriģinālākā. Paldies ģimnāzistiem – mobilitātes dalībniekiem, vecākiem un Aglonas Maizes muzeja vadītājai Vijai Kudiņai par atbalstu mūsu ģimnāzijas video tapšanā. Visi kopīgi uzklāja galdu, prezentējot līdzatvestos savas valsts nacionālos ēdienus. Iepazinām dažādu cittautu ēdienu nosaukumus un garšas. Iepazinām citus cilvēkus, kuriem garšo ļoti saldi, sāļi, mums zināmi un mums sveši ēdieni, cilvēkus, kuriem garšoja Latvijas šprotes tomātu mērcē uz rupjmaizes šķēles, mājas siers, medījumu desas un citi mūsmāju gardumi. Kopīgas pusdienas un torte ar jubilejas svecīti saldējuma kafejnīcā “Aroma” vairoja ne tikai baudu garšas kārpiņām, bet turpināja stāstu par nacionālo horvātu virtuvi un cilvēku viesmīlību, kā arī cilvēku iepazīšanu no pārējām valstīm.
  • Kāda ir Horvātijas daba? – Gida pavadībā Jankovaca Parkā, Papuka kalnā baudījām Horvātijas dabu, kas ir līdzīga un tajā pašā laikā citādāka nekā Latvijas daba. Te jau ir gan lakši, gan pavasara ziedi, gan dzīvnieciņi, kas modušies pavasarim, gan kalnu strautiņi un upes, gan milzīgs ūdenskritums, gan kalnu ezeri tirkīzzilā tonī.
  • Ar ko iepriecināja Požega un Zagreba? – Abās pilsētās ir ļoti skaistas vecpilsētas. Pilsētu apskates objekti – gan Požegas centrs, muzejs, bibliotēka, gan Šokolādes muzejs, Svētā Marka baznīca un pilsētas laukumi Zagrebā aicina atgriezties sajust pilsētu seno un moderno elpu, namu majestātiskumu, gidu profesionalitāti un viesmīlību. Požegā katru rītu plkst.6 skanēja baznīcas zvani, lai modinātu jaunai dienai un jaunām iespējām turpināt iepazīt tradīcijas.
  • Kas saliedēja skolēnus? – Skolēniem patika Turcijas Drāmas asociācijas vadītā meistarklase, kas saliedēja jauniešus kopīgās aktivitātēs kalnu nojumes pakājē un ļāva izbaudīt silto pavasara dienu vēl vairāk. Savukārt kulinārijas darbnīcas ietvaros kopīgi tika pagatavoti horvātu nacionālie cepumi. Multinacionālās grupās tika iepazīti citu valstu produkti un to iespējamība kļūt par jauna ēdiena sastāvdaļām. Dzīvojot viesģimenēs, skolēni iejutās horvātu ikdienā, kas ir nedaudz neierasta. Esam ļoti pateicīgi ģimenēm, kas uzņēma un rūpējās. Saskarsme ar vienaudžiem un pieaugušajiem noteikti uzlaboja skolēnu angļu valodas zināšanas un iemaņas. Tik tiešām katram izdevās atrast kopīgu valodu, intereses un būt kopā gan aktivitātēs, gan  brīvajā laikā.
  • Pārsteigumi, kas paliks atmiņā? – skolotājai Annai un Lainei tas noteikti būs ieraksts vietējā radio stacijā “RVA” un uzņemšana Požegas pilsētas mērijā, kas bija pagodinājums un lepnums te pārstāvēt savu valsti. Kopīgās atvadu vakariņas ne tikai ļāva iepazīt nacionālo virtuvi un kultūru, telpu tradicionālo iekārtojumu, bet arī iepazīt cilvēkus, kas ir šī projekta galvenā vērtība.
  • Pierādījumi par mobilitāti? – Dalības sertifikāti un piemiņas dāvanas, kas tika pasniegti noslēguma pasākumā. Atvadu asaras skolēniem, mīļas sarunas mājupceļā un ģimenēs, un draudzīgas sarakstes turpmāk. Tā noteikti ir gūtā pieredze un
  • Atslēgas vārdi? – Viesmīlība, pozitīvisms, pārsteigumi, sirsnība, kopābūšana.
  • Paldies! – Paldies par iespēju būt, redzēt, just kultūru dažādos tās aspektos un izpausmēs skolotājai Annai Verzai, projekta koordinatorei. Paldies par kopābūšanu visiem.

Projekta dalībnieki: skolotāja Ruta Vjakse, Evelīna un Annija (11.kl.), Linda(10.kl.)

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.