Vēstures stunda muzejā

25.janvārī JEPVĢ 9. un 12.klases audzēkņiem vēstures stunda notika Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, apmeklējot izstādi “Milicija barikādēs. Sirdsapziņa. Rīcība.” Stundas sasniedzamais rezultāts bija nostiprināt zināšanas par Atmodas laika notikumiem. Noskaidrot Preiļu milicijas iecirkņa darbiniekus, kas iesaistījās barikādēs, izvērtēt milicijas darbību 1991.gada janvāra barikāžu notikumos.

Apskatot izstādi un klausoties muzeja dabinieces Silvijas Ivanovskas stāstījumā,  jaunieši iepazinās ar Atmodas laika notikumiem, īpaši akcentējot 1991. gada janvāra barikādes un Preiļu milicijas iecirkņa dalību tajās. Pēc valdības un Latvijas Tautas frontes aicinājuma ap valstiski svarīgiem objektiem tika veidotas barikādes, ko apsargāja neapbruņoti iedzīvotāji no visas Latvijas. Vienīgās bruņotās vienības veidoja milicijas darbinieki, kuru skaits bija daudz par mazu, lai stātos pretī OMON un PSRS armijai. Prasmīgi  izmantotās nevardarbīgās pretošanās metodes ļāva nosargāt Latvijas de fakto valstiskumu.

Jaunieši godināja barikāžu  laikā bojā gājušos – novadnieku Robertu Mūrnieku, milicijas darbiniekus  Vladimiru Gomanoviču un Sergeju Konoņenko, kinooperatorus Gvido Zvaigzni un Andri Slapiņu, kā arī 18 gadus veco Ediju Riekstiņu -, kuru dzīvības izdzēsa OMON kaujinieku raidītās lodes.

Šie notikumi ir apliecinājums mūsu tautas vienotībai, kopējam spēkam un patriotismam. Stundas noslēgumā bija iespēja pārbaudīt iegūtās zināšanas, izpildot testu planšetēs.

Ināra Krusta, vēstures skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.