Erasmus+ projekta “Digitālais interkulturālisms” (DIGI – CUL) dalībnieku vizīte TURCIJĀ

No  4. līdz 10.decembrim Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas pārstāvji projekta koordinatores skolotājas Annas Verzas vadībā piedalījās Erasmus + Digi-Cul aktivitātēs Ankarā (Turcija).

Šī bija mobilitātes pirmā tikšanās, kurā Latvijas, Turcijas, Maltas, Grieķijas un Horvātijas skolotāji un skolēni iepazinās, kopīgi darbojās un atpūtās. Katra diena bija piesātināta ar aktivitātēm.

Pirmā diena bija ierašanās skolā. Katras valsts skolēniem bija jāveic mājas darbs- jāsagatavo valsts un skolas prezentācija. Uzreiz gribu pateikt, ka JEPVĢ 11.B klases meiteņu  Elizabetes Somes, Everitas Stikānes, Janas Žikares, Martas Teilānes izveidotā skolas video prezentēšana izpelnījās aplausus, sajūsmu un uzslavas.  Valsts prezentācija izsauca aizkustinājuma un lepnuma asaras.  Notika arī projekta logo konkurss, tajā uzvarēja Horvātijas skolēnu veidotā emblēma. Ankara ir Turcijas galvaspilsēta, kura aizņem vairāk kā 24.5 tūkst. km2 lielu teritoriju (salīdzinājumā Latvija- 64.5 tūkst.km2), tāpēc, lai nokļūtu dažādās aktivitāšu vietās šajā 5.6 miljonu iedzīvotāju pilsētā, daudz laika pavadījām pārbraucienos.  Tradicionālajā sporta centrā tikām iepazīstināti ar turku tradicionālajiem sporta veidiem, kā arī bija iespēja iemēģināt roku loka šaušanā un piedalīties zirgu izjādēs. Ankaras Universitātes Izglītības zinātņu fakultātē piedalījāmies drāmas nodarbībā, kurā turku studenti rādīja un mācīja projekta dalībniekiem savas spēles. Pēc tam bija dalībvalstu-  horvātu, turku un maltiešu-  tradicionālo spēļu prezentācija.

Nākamajā dienā piedalījāmies izbraucienā uz Beipazari- nelielu pilsētu, kas  slavena ar saviem rokdarbiem, burkānu audzēšanu un minerālūdens ražošanu. Pilsēta saglabājusi savu senlaicīgo skatu, savienotu ar mūsdienīgām iezīmēm.  Pilsētas mērijā bija pieņemšana pie pilsētas mēra, saņēmām arī piemiņas dāvanas. Vēsts par Eiropas jauniešiem ātri aplidoja vietējo TV, bija iespēja paspīdēt kā ētera zvaigznēm. Jauniešiem eksotiska šķita pirmā sastapšanās ar turku tirgu un tā kņadu.

Izzinoša bija nodarbība Anatolijas Civilizāciju muzejā. Mūsu acu priekšā bija visa vēsture- eksponāti datēti ar pirmās tūkstošgades p.m.ē. otro pusi. Jaunieši un skolotāji piedalījās interaktīvā spēlē, veica uzdevumus, tos prezentēja. Redzētais bija bezgala iespaidīgs! Varēja redzēt pirmās rotas, pirmos traukus, pirmos rakstu pieminekļus, pirmo pilsētas plānu. Romantiskas bija pastaigas pa vecpilsētas šaurajām ieliņām.

Katrs, kas nokļūst Turcijā, vēlas pabūt Kapadokijā (Skaisto zirgu zemē) – Goremes nacionālajā parkā un Kapadokijas klinšu vietās. Tā ir iespaidīga dabas ainava, ko veidojusi saule, lietus un ledus. Klintīs izkaltās dzīvesvietas un svētvietas sniedz unikālas liecības par bizantiešu mākslu, veidojot vienu no pasaulē visspilgtākajiem un lielākajiem alu kompleksiem. Pabijām daudzās ielejās, piemēram, Baložu ielejā, kas tiek saukta tā, pateicoties daudzajām cilvēku veidotām baložu mājām, kas jau no seniem laikiem izveidotas mīkstajā klintī. Bijām alās un skatu laukumos. Interesanta bija  iepazīšanās ar Avanosu – podnieku pilsētu. Bija iespēja ne tikai  aplūkot, kā top skaistie, ar rokām veidotie keramikas izstrādājumi, bet arī pašiem piedalīties šajā procesā.   Iepazinām arī Sajana oniksa ražotni un daudz uzzinājām par akmeņu brīnumainajām īpašībām.

Pienāca pēdējā projekta diena. Drāmas studijā mums bija jāprezentē sava tradicionālā spēle, un atkal latvieši pārsteidza visus.  Tērpušās taututērpos, JEPVĢ meitenes parādīja un pēc tam iemācīja spēli “Aklās vistiņas” un visus azartiski izdancināja “Rozā polkā”. Paldies mūzikas skolotājai Ilzei Rožinskai par atbalstu un palīdzību.  Vēl tikai jāsaņem sertifikāti, jāizdanco atvadu balle, un projekta aktvitātes bija galā – ar skumjām un asarām pienāca laiks atvadām.

Iespēja iepazīt citas kultūras un paražas, satikt interesantus cilvēkus un sadraudzēties, praktizēties valodā, parādīt latviešu kultūras bagātības, iepazīt skaisto Turcijas zemi- tas bija iespējams, pateicoties projekta koordinatores Annas Verzas uzņēmībai un aktivitātei. Paldies par šo lielisko, iespaidiem bagāto nedēļu.

Silvija Kivko, JEPVĢ skolotāja, projekta dalībniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.