JEPVĢ skolēni piedalās “Euroscola” projektā Eiropas parlamentā Strasbūrā

Mūsu brauciens sākās 19.oktobrī 5 no rīta, kad 12 ģimnāzisti un skolotājas Ināra Krusta un Ingūna Patmalniece devās spraigā ceļojumā uz Strasbūru.

Pirmā diena tika pavadīta ceļā, vērojot pa logu Lietuvas un Polijas plašumus. Vēlajā vakarā stundā bijām atbraukuši līdz Zgorželecai, Polijas pilsētai, kur varējām atpūsties. Otrā diena sākās agri, paēduši brokastis, devāmies atkal ceļā, šķērsojot Vāciju, sasniedzām mūsu galamērķi – Strasbūru. Laicīgi atbraucot uz Strasbūru, bija lieliska iespēja labi izgulēties, lai varētu pārstāvēt savu valsti un, protams, arī  skolu – Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāziju. Jau agri no rīta devāmies uz Eiropas Parlamentu, izejot drošības kontroli, varējām iejusties deputātu lomā. Konferencē piedalījās 1300 skolēni no 50 Eiropas skolām. Diena Parlamentā bija sadalīta divās daļās. Pirmajā daļā kopā ar Fabienne Keller, Eiropas Parlamenta deputāti, mums bija iespēja dalīties ar savām idejām un uzdot jautājumus, izteikt savas domas par tematu “Vai Eiropa ir gatava ziemai?”. Otrajā daļā bija neliela ekskursija pa Eiropas Parlamentra ēku, kur varēja vairāk uzzināt par tās tapšanu. Pēc tam sekoja skolēnu debates par visdažādākajām tēmām, piemēram, vai mēs uztraucamies par savu nākotni, kā arī tika apspriesta līdztiesības tēma mūsdienās, klimata pārmaiņas un elektroenerģijas krīze Eiropas Savienības valstīs, kā arī meklēts risinājums šim problēmām. Gandarīti par paveikto, varējām doties ekskursijā pa pilsētu, kur baudījām Strasbūras kolorītu un ekskursijā ar kuģīti iepazinām šīs pilsētas vēsturi. Nākamajā dienā, uzsākot ceļu mājup, apmeklējām Mercedes-Benz muzeju Štutgartē, kur katrs uzzinājām kaut ko jaunu par šī uzņēmuma vēsturi, apskatījām elpu aizraujošus dažādu Mercedes  automašīnu modeļus,  kā arī izstaigājām brīnišķīgo Rotenburgu – viduslaiku pilsētiņu -, iepazinām viduslaiku arhitektūru. Nākošajā dienā mēs apmeklējām Basteja klintis, kur varēja izbaudīt īstu Vācijas rudeni. Tad sekoja ceļš uz mājām. Noguruši, bet gandarīti par padarīto vēlā vakara stundā mēs ieradāmies Preiļos.

Vēlamies pateikties mūsu skolotājām Inārai Krustai un Ingūnai Patmalniecei par atbalstu un kopābūšanu, kā arī mūsu skolasbiedriem un Kārsavas vidusskolas grupai par lielisku kompāniju un asprātīgiem jociņiem. Nevar aizmirst par mūsu lieliskajiem šoferiem Kārli Zeimulu un Ivaru Zeimulu, kuri ļoti rūpējās par mums visa brauciena laikā. Šis noteikti visiem mums bija neaizmirstamākais ceļojums.

Marta Vainiņa, Valērija Zagrebajeva, 10.A klases skolnieces

Nekad nebūtu domājusi, ka es kā 17 gadīgā jauniete varēšu iejusties Eiropas Parlamentā strādājošā deputāta lomā, debatēt un sajust, kā tas ir – spriest par Eiropas nākotni. Piedaloties nodarbībā “Stand for democracy: Voting at the European elections 2024”, pilnveidoju savas prasmes debatēšanā, argumentu izvēlē, spējā ieklausīties citu valstu pārstāvju domās, tās akceptēt un izprast, kāda iemesla dēļ viņi šādi domā. Redzot savus vienaudžus, apspriežot tik sarežģītus tematus, kā dzimumu vienlīdzība, klimata pārmaiņas un elektornerģijas krīze Eiropas Savienības valstīs, meklējot šīm problēmām risinājumus, es varu droši teikt, ka Eiropas nākotne ir labās rokās.

Justīne Stašulāne, Euroscolas dalībniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.