Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu tikšanās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Eiropas Parlamenta Vēstnieku skola darbojas jau septīto mācību gadu. Tā iesaista jauniešus sarunās par Latvijā un Eiropā  svarīgiem jautājumiem. 25. oktobrī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņi un skolotāja Ināra Krusta, devās uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, lai apmeklētu EP Vēstnieku skolas semināru. Pasākumu vadīja Mārtiņš Spuris. Pirmajā daļā semināra dalībniekus uzrunāja EP biroja Latvijā vadītāja Marta RIBELE, EP  Vēstnieku skolu programmas eksperte, politoloģe Žaneta Ozoliņa,  EP biroja Latvijā Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vēstnieku skolas programmas vadītāja un dvēsele Jolanta BOGUSTOVA. Par vēlēšanām un to nepieciešamību pastāstīja LU profesors Daunis Auers.  Pēc tam bija tiešsaistes tikšanās ar Eiropas Parlamenta deputātiem Daci Melbārdi, Nilu Ušakovu un Ivaru Ijabu. Viņi dalījās atmiņās par savām pirmajām vēlēšanām, kurās piedalījās, gan kā pilsoņi, gan politiskie dalībnieki un pauda viedokli, kāpēc ir svarīgi katram cilvēkam iet balsot. Vēl bija unikāla iespēja viņiem uzdot jautājumus.

Pasākuma otrajā daļā notika darbnīcas, kur jaunieši diskutēja ar ekspertiem: Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu,  Fonds atvērtai sabiedrībai Dots pārstāvi Egitu Prāmu, politoloģēm Sigitu Strubergu un Dr. Ivetu Reinholdi, Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītāju  Dr. Rihardu Bambalu un Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas nodaļas vadītāju Filipu Lastovski. Skolotāji tikās ar Cēsu Draudzīgā aicinājuma ģimnāzijas direktoru un Skola 2030 ekspertu Oskaru Kaulēnu. Pasākuma ietvaros bija iespēja iepazīties ar ES mājas jaunā izglītības resursu centra iespējām un iegādāties dažādus materiālus.

Tikšanās laikā minētie eksperti palīdzēja izprast vēlēšanu procesa izaicinājumus, kā arī noskaidrot atbildi uz tādiem jautājumiem, kā:

Kāpēc un kā vēlēt?
Kādam jābūt deputātam?
Kas ir deputāti un politiskās idejas?
Kā sargāt demokrātiju un neļaut nozagt vēlēšanas?
Ko sociālie mēdiji dara vēlēšanās?

Pasākuma noslēgumā, bija iespēja jauniešiem pastāstīt par saviem iespaidiem un emocijām.
Liels paldies Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolai par uzņemšanu un par iedvesmu!

Sagatavoja: Linda Gribuste, 10.A klase

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.