Brauciens uz Briseli

“Kas lēni nāk, tas labi nāk”… Šī teiciena patieso būtību nupat izbaudīja gan ģimnāzijas pašreizējie audzēkņi – Lauma Tumašova (12.DK), Egons Rebainis (10.D) -, gan absolventi – Santa Jukša, Kristiāna Skutele, Matīss Dambītis – un skolotāja Ilze Rožinska. Pagājušajā mācību gadā projekta “Arī zem sniega zied rozes” ietvaros ģimnāzisti pierakstīja represēto atmiņas, vadīja diskusijas un piedalījās citās aktivitātēs. Pateicībā par ieguldīto darbu jaunieši saņēma apmaksātu braucienu uz Eiropas Parlamentu Briselē.
Trešdien, 22.novembrī, ieradāmies lidostā “Rīga” un, nedaudz nobijušies, devāmies uz Briseli. Jāatzīst, ka visiem jauniešiem šis bija pirmais lidojums. Nākamajā dienā brauciena koordinatora Jāņa Karaļa pavadībā gājām uz Eiropas Parlamentu, kur vispirms tikāmies ar EP apmeklējumu un semināru nodaļas pārstāvi Aneti Bandoni, kura pastāstīja par Eiropas Savienības vēsturi un EP darbību. No Latvijas EP darbojas 8 deputāti, taču mums bija ekskluzīva iespēja satikties ar vienu no viņiem – Sandru Kalnieti – un piedalīties izzinošā diskusijā par aktualitātēm pasaules politikā. Viņa pastāstīja gan par saviem darba pienākumiem, gan tā specifiku un aktualitātēm ārlietās, kuras saistītas ar Eiropas Savienības dalībvalstīm. Nebijām aizdomājušies, ka, lai pienācīgi sagatavotos sapulcēm un spētu aizstāvēt savu viedokli, vajag ieguldīt tik daudz laika un pūļu. Sandra Kalniete atzina: “Tas, ko sabiedrība zina par EP deputātu darbu, ir kā aisberga redzamā daļa.” Tikšanās noslēgumā katrs varēja uzdot sev interesējošo jautājumu, uz kuru politiķe labprāt sniedza plašu atbildi. Pēc tam apskatījām EP ēku. Tad devāmies aplūkot skaistākās vietas Briselē: vecpilsētu, Beļģijas karaļa pili, karaļa medību parku un, kā jau ikvienam Briseles viesim pienākas, arī skulpturālo strūklaku – Čurājošo puisēnu.
Pēdējā brauciena dienā izmantojām iespēju apmeklēt Mūzikas instrumentu muzeju, kur četros stāvos izvietoti mūzikas instrumenti no visas pasaules. Prieks, ka beidzot redzējām daļu no tā, par ko bijām jau dzirdējuši mūzikas stundās. Muzeja apmeklējumu vērtīgāku padarīja skolotājas Ilzes interesantais stāstījums. Ikkatrs no mums redzēja kaut ko sev tīkamu un pārsteidzošu.
Sirsnīgi vēlamies pateikties projekta vadītājai Natālijai Rubīnei par šo iespēju gan izzināt skarbās latviešu tautas vēstures lappuses, gan apmeklēt Eiropas Parlamentu Briselē. Paldies Jānim Karalim par brauciena koordinēšanu un ekskursiju pa Briseli! Paldies arī EP deputātei Sandrai Kalnietei par uzņemšanu EP un ieskatu sava darba ikdienā!
Mēs guvām daudz pozitīvu emociju, ieskatu Beļģijas kultūrā un arhitektūrā, izbaudījām jaunas garšas un lieliski pavadījām laiku brīnišķīgā kompānijā. Paldies visiem, kuri tika iesaistīti šī brauciena īstenošanā!

Santa Jukša un Lauma Tumašova

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.