JEPVĢ Vēstnieku skolas komandas aktivitātes

Šī gada martā vairāki Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas jaunieši kopā ar skolotājām Ināru Krustu un Annu Verzu izveidoja komandu, kura piedalās Eiropas Parlamenta programmā “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skola”. Šīs programmas mērķis ir izveidot skolēnu un skolotāju tīklu, kas sadarbojas ar Eiropas Parlamentu, tā deputātiem un informācijas birojiem. Lai iegūtu Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas titulu, mūsu vēstnieku komanda īsteno izglītojošus pasākumus izpratnes vairošanai par Eiropas parlamentāro demokrātiju un Eiropas pilsoniskuma vērtībām. Jau esam īstenojuši vairākus programmas kritērijus. Mēs apkopojām skolā pieejamos materiālus par ES un izveidojām izstādes stendu, lai pārējie skolēni, skolotāji, skolas darbinieki un ciemiņi varētu to apskatīt un iepazīties ar EP aktualitātēm un pieņemtajiem lēmumiem. Skolotājas I. Krusta un A.Verza darbā ar skolēniem vēstures, kulturoloģijas un angļu valodas stundās izmantoja EP materiālu “Trāpīts –ES” un EP Informācijas birojam  Latvijā iesniedza interesantāko stundu aprakstus,analīzi un diskusiju rezultātus.

Savukārt,JEPVĢ vēstures skolotājas I.Krusta, N.Pīzele un praktikante,ģimnāzijas absolvente, Z.Ondzule pašas izstrādāja mācību materiālus par ES tematiku un ar tiem dalījās projekta skolu tīklā.

Lai klase piedalītos programmā “Euroscola”, Vēstnieku komanda izstrādāja 2 aptaujas “Kāpēc ir jāzina Saeimas un Eiropas Parlamenta lēmumi,kā motivēt jauniešus par tiem interesēties?” un “Faktori, kas visbūtiskāk ietekmē jauniešu politisko līdzdalību”.Tika aptaujāti ģimnāzijas jaunieši, noskaidrota jauniešu attieksme un izpratne par valsts politisko situāciju, noskaidrojām,kas ietekmē jauniešu viedokli par politiku,kādas partijas jaunieši zina utt. Iegūtie rezultāti tika apkopoti un analizēti,izveidots video un šī informācija publicēta sociālajos tīklos.

Darbā ar EP materiāliem izzinājām Eiropas Savienības vēsturi, tās kompetences,darbību lēmumu pieņemšanā, ieguvumus, ko Latvijai devusi darbība Eiropas Savienībā dažādās jomās: kultūrā,izglītībā,ekonomikā,vides izglītībā un citās.Mācījāmies izteikt savu viedokli un to aizstāvēt, aktīvi līdzdarboties un izprast līdzdarbības nozīmi.

9.maijā ģimnāzijā atzīmēsim Eiropas dienu. Visi ģimnāzijas skolēni un skolotāji kārtos Eiropas eksāmenu un pēcpusdienā notiks pasākums “Eiropas garšu laboratorija”,kuru organizē JEPVĢ EP Vēstnieku skolas komanda un Erasmus+ projekta “Viens pats mājās”dalībnieki un koordinatore. Šogad ģimnāzijai ir starptautiskā sadarbība ar 8 Eiropas Savienības valstīm: Poliju, Rumāniju, Slovēniju, Spāniju, Krētu/Grieķiju, Lietuvu un Franciju. Ģimnāzisti veidos prezentācijas par šo valstu kulināro mantojumu un tradīcijām, kā arī sagatavos degustācijai kādu šo valstu nacionālo ēdienu. Stundas sāksies un beigsies ar ES valstu mūzikas hītiem.

Martā 10.D un 11.K jaunieši ģimnāzijas bioloģijas skolotājas Elitas Grigales vadībā īstenoja EPIB projektu “Garšīgie likumi”. Viņi informēs pasākuma dalībniekus par

ĢMO, jauno pārtiku un alergēniem.

Pasākuma noslēgumā būs Balonu ceremonija ar vēlējumiem un svētku kliņģeris.

Vēstnieku komandas dalībnieces
Anete Haritonova 10.V, skolotāja Anna Verza

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.