Projekts Erasmus+ Polijā

28. novembra naktī piecas skolnieces – Laura Trubiņa (12.ah), Terēze Grietiņa Paura (12.d), Kristīne Spūle (12.ah), Baiba Maliņa (11.v), Karīna Cvetkova (11.v) un skolotāja Ilze Rožinska devās ceļā uz Polijas pilsētu Poznaņu projekta Erasmus+ “Viens pats mājās” ietvaros, lai iepazītu citas tautas un kultūras. Poznaņas 5. ģimnāzijā bija sapulcējušies skolēni no Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Grieķijas, Slovēnijas, Rumānijas un Polijas.

Mēs, latviešu skolēni, dzīvojām viesģimenēs, kur mums deva gan pajumti, gan ēdienu un siltu uzņemšanu, lai mēs justos kā mājās. Pavadītajā nedēļā Polijā mēs nedaudz iepazinām poļu valodu, veidojām projekta logo, par kuru notika balsošana; piedalījāmies psiholoģijas un informātikas nodarbībās. Devāmies ekskursijā uz senu Polijas pilsētu Torunu, kur izgājām interesantu ekskursiju pa vēsturisko pilsētu. Teitoņu ordeņa bruņinieku pils drupas tās fragmentu rekonstrukcija, iespaidīgais pilsētas mūris un vārti, viduslaiku arhitektūra atstāja īpašu iespaidu. Vēl šī vieta ir īpaša ar to, ka te dzimis pats Nikolajs Koperniks, kuram par godu izveidots muzejs. Apmeklējām piparkūku muzeju. Te radošajā darbnīcā mums bija iespēja katram izveidot savu īpašo piparkūku tā, kā to gatavoja jau 18. gadsimtā. Kamēr izstaigājām muzeja ekspozīciju, piparkūka jau bija izcepta.  Piparkūka latviešu skolēniem negāja pie sirds, jo tai bija interesanta un pat neierasta garša.

Plaši attīstītajā skolas sporta kompleksā projekta dalībniekiem notika nodarbības volejbolā, peldēšanā un aerobikā zinošu skolotāju vadībā.

Ceturtdienas pēcpusdienā notika koncerts “Kultūras festivāls”, kura laikā katras valsts pārstāvji prezentēja mājas darbu – pašu veidoto filmu “Rumānijas garša”, kam sekoja projekta dalībnieku uzstāšanās.  Prezentējot savu valsti, mēs dziedājām latgaliešu tautasdziesmu “Tuoļi dzejvoj muna meilo” un dejojām meiteņu “Dvieļu deju”.

Projekta nedēļas noslēgumā dalībnieki prezentēja savu valsti izstādē “Izgaršo manu zemi”. Dalībnieki bija sarūpējuši savai zemei raksturīgos produktus, kurus pasākuma dalībnieki varēja nobaudīt. Kādam poļu ģimenes tētim vislabāk garšoja Latvijas zelts, jeb šprotes eļļā. Šis kungs, tās lielīdams, viens pats notiesāja gandrīz visu kārbu.

Protams, apgrūtinošs bija garais ceļš gan uz Poznaņu, gan atpakaļ uz mājām, jo autobusā pavadījām vairāk nekā 14 stundas vienā virzienā. Iespaidi par ceļojumu, nenoliedzami ir fantastiski! Ir iegūti jauni draugi un uzlabotas zināšanas angļu valodā.

Fotogalerija 

Kristīne Spūle, projekta Erasmus+ “Viens pats mājās “ dalībniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.