11.A iepazīst mākslu, izmantojot projektu “Latvijas Skolas soma”

26.maijā Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 11.A klase apmeklēja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā Preiļu kultūras nama izstāžu zālē apskatāmo mākslinieka, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā 2019. gada laureāta Nugzara Paksadzes personālizstādi “Saules iedvesmots” un izglītojošo programmu “Ainava platleņķi”.

Mākslinieks dzimis Gruzijā, bet savu dzīvi un jaunradi saistījis ar Latviju. Tieši dienvidnieka daba un mīlestība uz eļļas krāsas plastiskajām īpašībām, kas māksliniekam dod iespēju līdz pat izšķērdībai dažādot gleznas faktūru, ļauj Nugzaru dēvēt par ekspresionistu, jo ekspresija nozīmē izteiksmīgumu. Viņa darbos  saskatījām daudz saules un pozitīvas emociju.

Mākslinieks savos darbos atainojis Latvijas dabu, pilsētas, dabas parādības, būves, transportu, ūdenstilpnes.

Ar izglītojošās programmas palīdzību bija iespējams vairāk pētīt gleznas, izmantojot planšetē ievietotos gleznu fragmentus, sameklēt pašu gleznu, kā arī veidot asociācijas par gadalaikiem, noskaidrot mākslinieka darbos redzamās tēmas, izpētīt krāsu toņus un atrast gleznu, kurai “piestāvētu” notis.

Paldies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja kolektīvam par jauko izstādi un izglītojošo programmu, savukārt māksliniekam Nugzaram Paksadzem labu veselību un vēl daudz skaistu darbu.

Ināra Krusta, 11.A klases audzinātāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.