Erasmus+ projekta “Ūdens” partnerības skolu tikšanās JEPVĢ

Jau vairāk nekā 23 gadus Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā aktīvi tiek īstenoti dažādi starptautiskie projekti. 1999. gadā  mūsu ģimnāzijas dibinātājs, direktors  Jānis Eglītis sāka  ģimnāzijas starptautisko sadarbību ar skolām no Norvēģijas, Zviedrijas un Igaunijas. Kopš 2008. gada ģimnāzijas starptautiskos projektus koordinē angļu valodas skolotāja Anna Verza.  Esam īstenojuši vairākus Comenius daudzpusējās skolu partnerības un Erasmus+ projektus,  daudzus gadus mums ir ļoti veiksmīgs skolēnu apmaiņas projekts ar Merlet koledžu no Nīderlandes, piedalījāmies skolēnu vasaras nometnē Slovākijā, četras reizes uzvarējām konkursā un piedalījāmies Euroscola debatēs Eiropas Parlamentā Strasbūrā un 2017. gadā kļuvām par vienu no pirmajām Eiropas Vēstnieku skolām Latvijā.

Šonedēļ ģimnāzijā ir ciemiņu nedēļa un uzņemam mūsu Erasmus + projekta “Ūdens” partnerības skolu skolēnus un skolotājus no Turcijas, Vācijas un Lietuvas. Diemžēl Covid – 19 pandēmijas radīto problēmu dēļ, no projekta izstājās partnerības skola no Francijas aizjūras reģiona –  Martinikas. Mūsu mobilitātes tēma ir “Globālās sasilšanas ietekme uz ūdens ekosistēmām” un “Ūdens tūrisms Latvijā”. Pirmajā projekta aktivitāšu dienā apmeklējām Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, kur iepazināmies ar Latvijas  un pasaules kuģniecības attīstību, iepazinām dažādus kuģu veidus, to būvi un īpatnības, kā arī apskatījām arheoloģiskos atradumus un varējām izsekot senās upes liktenim, izstaigājot ielas, kuru vietā kādreiz tecējusi Rīdzene. Pēc tam sekoja vējains Rīgas panorāmas reiss pa Daugavu.

Vakar mums bija lieliska iespēja ne tikai apskatīt “Jašas podu” saimnieces, keramiķes Kristīnes radītos fantastiskos “Upes un Jūras” tematikas traukus, bet arī pašiem apgūt jaunas prasmes un izgatavot  dažādus priekšmetus no akmens masas. Pēcpusdienā mēs, sadarbībā ar Latvijas purvu bridējiem, nokļuvām citu acīm neskatītās vietās, izbaudījām īstu piedzīvojumu garšu, staigājot ar sniega kurpēm pa Lielo Pelečāres purvu.

Vizītes noslēgumā viesosimies Rāznas nacionālajā parkā, apmeklēsim Jaundomes vides izglītības centru un izbaudīsim Latgales kulināro mantojumu Andrupenes lauku sētā.  Protams, ieklausīsimies arī Gaujas plostnieka stāstā un mēģināsim apgūt jaunas baļķu sagatavošanas, plostu siešanas un pludināšanas pa Gauju amata prasmes, izmantojot upes straumi un tās plūduma raksturu pavasarī.

Kvalitatīvs darbs starptautiskajos projektos un  augstvērtīgi projekta rezultāti nav sasniedzami bez  radošas, atbildīgas un strādīgas projekta darba grupas, savstarpējās sadarbības un atbalsta, tāpēc vēlos izteikt pateicību mūsu ģimnāzijas vadībai, projekta darba grupai,  ģimnāzistiem, kuri piedalījās projekta atklāšanas koncertā un aktivitātēs, vokālajam ansamblim, deju kopai “Dancari”, folkloras kopai “Rūtoj, Preiļu novada pašvaldībai, Preiļu Robotikas klubam, Daugavpils autoskolai “Vikingi” un mūsu ģimnāzistu – Ievas Apšinieces, Markusa Martinkus, Justīnes Stašulānes ģimenēm par ārzemju skolēnu uzņemšanu savās ģimenēs.

JEPVĢ projekta koordinatore Anna Verza

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.