Tikšanās ar Jāni Streiču  Lāčplēša dienā

11.novembris, Lāčplēša diena, kas iedibināta par godu 1919.gada 11.novembrim, kad tika atbrīvota Rīga no Bermonta karaspēka. Lāčplēša diena nav tikai pagātnes liecība – tā ir diena, kad patiesā cieņā godinām mūsu karavīrus, kas izcīnīja un nosargāja mūsu valsts brīvību un savus dienesta pienākumus pilda Latvijā vai ārpus tās robežām.

Sadarbībā ar Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju tiešsaistē notika saruna ar mūsu novadnieku, Preiļu novada goda pilsoni,  “Lielā Kristapa” balvas par mūža ieguldījumu, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Cicerona balvas  un III šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, rakstnieku, gleznotāju un kinorežisoru Jāni Streiču, lai izprastu mūsu tautas brīvības un pilsoniskuma nozīmi.

J.Streičs dalījās pārdomās par vēstures notikumiem, kas sekmēja Latvijas valsts izveidošanu, proklamēšanu un tās attīstību. Viņš uzsvēra, ka mums ir jālepojas ar saviem latviešu strēlniekiem, kas varonīgi cīnījās Pirmajā pasaule karā, ar mūsu Nacionālo armiju, kas nosargāja brīvību Neatkarības cīņu laikā, ar karavīriem, kas, lielvaru spiesti, drosmīgi cīnījās Otrajā pasaules karā un mūsdienās, kas stāv sardzē par mums un Eiropas Savienību. Mūsu ikviena pilsoņa pienākums ir nevis kurnēt un vaidēt, bet sargāt un stiprināt šo valsti, jo citas mums nav. Brīvība tā nav visatļautība, tā ir liela atbildība un stingra likumu ievērošana. J.Streičs atgādināja, ka mums ir jālepojas ar mūsu skolas dibinātāju un direktoru Jāni Eglīti un jāturpina iedibinātās tradīcijas. Šī tikšanās apliecināja to, ka mums ir jāciena un jāmīl sava dzimtene tik patiesi un dziļi, kā to dara mūsu izcilais novadnieks, jānovērtē to, ka dzīvojam brīvā valstī. Paldies par šo tikšanos Jānim Streičam un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam!

Ināra Krusta, vēstures skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.