Barikādēm – 30

13.janvārī JEPVĢ 10.klases skolēni tiešsaistē piedalījās Barikāžu trīsdesmitgadei veltītā konferencē “X stunda. Barikādēm 30”.

Ir pagājuši 30 gadi, kopš Latvijas pilsoņi stājās pretī militārajām akcijām un neatkarības pretiniekiem, lai aizstāvētu mūsu valsts brīvību. Barikādes dalībniekos atdzīvināja patriotiskumu, īstās sajūtas par savu Latviju. Nekas viņiem nevarēja stāties ceļā. Tās norisinājās ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Barikāžu uzdevums bija parādīt pretiniekiem, ka arī bez ieročiem viņi var aizsargāt sev svarīgo.

Šajā tiešsaistē  dzirdējām par konkrētām situācijām, sapratām, ka laiki nebija viegli, cīnīties vajadzēja roku rokā. Šādi “pasākumi” mudina cilvēkus sadarboties, salikt galvas kopā un paveikt nepieveicamo. Katram barikādes asociējas ar kaut ko citu: kādam ar lieliem cilvēku pulkiem, citam ar gāzmasku un radio. Katram savs pārdzīvojums –  tas ir nenoliedzami.

Mūsu valsts prezidents Egils Levits akceptēja, ka barikādes simbolizē mūsu gribu aizsargāt valsti. Latvija var paļauties uz NATO, ES un arī uz savu tautu. Mums neieciešama spēja pareizi saredzēt apkārt notiekošo. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atgādināja, ka nevardarbīgajā pretošanās kustībā tauta parādīja gudrību, varonību un tālredzību. Barikādes bija dziļš iekšējais cilvēku spēks un savas zemes mīlestība. Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš norādīja, ka tikai kopā mēs esam spēks, jo atsevišķi mūs var salauzt. Barikādēs mēs apvienojāmies un salauzām pretiniekus. Kultūras ministrs Nauris Puntulis atzīmēja, ka stipra tauta var pastāvēt tikai tad, ja tai ir stipra atmiņa. Barikāžu dalībnieki dalījās savās atmiņās un aicināja sargāt savas valsts neatkarību un  tās vērtības. Mēs katrs esam atbildīgs par savu valsti, un tikai visi kopā esam spēks, tāpēc Barikāžu laiks ir jāiegravē mūsu atmiņās.

Mēs, 21.gadsimta jaunieši, nevaram pat iedomāties, ko tādā situācijā darītu. Gan jau nobītos un pat nevarētu saņemties, lai stātos pretī tik lielam spēkam un agresijai. Tāpēc mēs apbrīnojam cilvēkus, kas sevi nežēloja, lai pasargātu savu valsti un cits citu. Noliecam galvas, godinot viņu drošsirdību un varonību.

Linda Indrikova un Agita Kotāne, 10.kl. audzēknes

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.