Aizvadīts 2018. gada Preiļu robotikas čempionāts

2018. gada 27. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā (JEPVĢ) aizvadīts otrais Preiļu robotikas čempionāts (PRČ). Sacensību mērķis ir popularizēt robotiku Latgalē un eksakto zinātņu nozīmīgumu! 

Sacensību rīts visus pārsteidza ar pietiekami lielu sniega segu, kas dalībniekiem nedaudz aizkavēja ierašanos! Šogad sacensībām bija pieteikti 332 roboti, savukārt uz sacensībām atbrauca un cīnījās par goda pjedestāliem 297 roboti/komandas no 45 iestādēm/organizācijām/klubiem, kas PRČ padara par vienu no līdz šim apmeklētākajām robotikas sacensībām! Sacensībās piedalījās dalībnieki no dažādām Latvijas vietām – Aizkraukles, Rēzeknes, Daugavpils, Galēniem, Iecavas, Ilūkstes, Jaunstrūžāniem, Preiļiem, Jēkabpils, Kaunatas, Krāslavas, Limbažiem, Ludzas, Maltas, Mārupes, Nautrēniem, Ogres, Rīgas, Siguldas, Vaiņodes, Valmieras, Ventspils, Viļāniem, kā arī līdzīgi kā pagājušajā gadā 1/5 daļa no dalībnieku robotiem bija no Lietuvas! Ņemot vērā ievērojamo robotu un dalībnieku skaitu, sacensību organizatoriem bija rūpīgi jāpārdomā sacensību programma un sacensību plāns.

Sacensību sākumā dalībniekus sveica JEPVĢ direktore Ligita Pauniņa, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs.

Robotus dalībnieki būvēja izmantojot vai LEGO detaļas, vai arī izmantojot elektronikas detaļas. Robotu konstrukcijai bija noteiktas prasības attiecībā uz izmēriem, svaru un bija definēti arī citi konstrukcijas ierobežojumi un noteikumi, kas bija aprakstīti nolikumā. Šogad sacensības notika Mini sumo, Lego sumo, iRobot sumo, Lego līnijsekošanas, brīvās konstrukcijas līnijsekošanas, Lego Folkrace, brīvās konstrukcijas Folkrace, Freestyle un VEX disciplīnās. VEX disciplīnā dalībnieki varēja ierasties bez saviem robotiem un bez iepriekšējas sagatavotības – robotus nodrošināja organizatori. Dažās disciplīnās dalībnieki tika dalīti vecuma grupās – skolēni vai amatieri.

Sacensību laikā tika izcīnītas vietas uz 11 pjedestāliem! 1. – 3. vietu ieguvēji saņēma vērtīgas balvas, kuras bija sarūpētas pateicoties sacensību atbalstītājiem: Argus, Arka Preiļi, Celmeņi ask, Datoru drošības tehnoloģijas, iRobot, Just Production, Kursors.lv, Lemona, Letera, LMT, Mikrotik, Preiļu celtnieks, Robotiem.lv, Salang-P, SEB, Starptautiskā inovāciju skola, Tomega.

Šogad bija vairākas īpašās balvas dažās sacensību disciplīnās 1. vietu ieguvēju skolām – iRobot sumo disciplīnā – iRobot Rumba (balva no iRobot), folkrace disciplīnā – planšete Lenovo Yoga (balva no LMT), VEX disciplīnā – VEX IQ Super Kit (balva no Tomega), Lego sumo disciplīnā – Makeblock mBot (balva no Lemona).

PALDIES daudziem Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņiem par brīvprātīgo darbu, tehniskajiem darbiniekiem, skolotājiem, kuri piedalījās sacensību organizēšanā!

Un vairāki īpašie PALDIES:

  • sacensību galvenajiem tiesnešiem Mārim Bečam un Armandam Upeniekam par korektu sacensību vadīšanu, turklāt Mārim arī par MegaSumo ringa nodrošināšanu.
  • sacensību disciplīnu galvenajiem tiesnešiem: līnijsekošana – Linardam Šmeikstam, folkrace – Kārlim Berkoldam, sumo – Gundaram Miezītim, freestyle – Armandam Upeniekam, iRobot sumo – Eināram Deksnim.
  • Kristapam Skutelim, kurš vairāk pazīstams kā @krizdabz, par teicamu pasākuma vadīšanu, komentēšanu! Kristaps ir aizrautīgs jauno tehnoloģiju zinātājs, ar to iespējām iepazīstina Kursors.lv (@kursorslv), radio, TV un presē.
  • apskaņotāju un video straumētāju komandai Justam Ribinickim, Aivim Sudnikam un Matīsam Dambītim, kuri nodrošināja video straumēšanu visas dienas garumā montējot un translējot interesantākos sacensību momentus.
  • Kristiānai Skutelei un Gintai Meikulānei par sacensību momentu iemūžināšanu fotogrāfijās!
  • SIA Arka Preiļi par garšīgajiem cepumiem un ēdnīcas pavārēm par pusdienām sacensību dalībniekiem!

Preiļu robotikas kluba dalībniekiem izdevās sasniegt labus rezultātus vairākās disciplīnās. Matīss Buks izcīnīja vairākas vietas – 1. vietu Mini sumo disciplīnā skolēnu grupā, 1. vietu un 3. vietu brīvās konstrukcijas robotu Folkrace disciplīnā. Lauris Šmeiksts izcīnīja 3. vietu Mini sumo sacensībās skolēnu grupā. Eduards Lipiniks brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā skolēnu grupā kopvērtējumā ierindojās 4. vietā, bet tas bija labākais rezultāts starp Latvijas dalībniekiem.

Fotogalerija

Informācija par sacensībām, rezultāti.

KRISTAPA VLOGS #3 – Preiļu robotikas čemptionāts 2018

LRT videosižets par PRČ 2018 sacensībām

Preiļu robotikas čempionāta organizatoru vārdā Juris Erts

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.