Eksakto zinātņu diena 2017

Sestdien, 2017. gada 8. aprīlī, Rīgā norisinājās pasākums „Eksakto zinātņu diena 2017”, kurā piedalījās meiteņu komanda no JEPVĢ: Lauma Tumašova, Liena Gasiņa, Anete Haritonova, Elīza Strode un Laura Maļina. „Eksakto zinātņu diena” ir pasākums, kuru organizē piecu Latvijas Universitātes fakultāšu studenti: Ķīmijas, Fizikas un matemātikas, Datorikas, Bioloģijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes aktīvisti.
Pagājušajā gadā klātienes kārtā piedalījās 18 komandas, taču šogad jau bija 21 komanda no visas Latvijas, lai piedalītos klātienē, bija jāizpilda mājas darbs, ar kuru veiksmīgi tika galā Anete. Pasākuma laikā meitenēm bija iespēja iepazīties ar LU fakultātēm un pildīt dažādus interesantus studentu sagatavotos uzdevumus. Fizikas un matemātikas fakultātē atcerējāmies acs ābola uzbūvi, skaitļojām medus burciņas masu, izmantojot tikai ūdeni, bļodu un lineālu, kā arī pildījām uzdevumu, kas balstīts uz loģisko domāšanu.
Datorikas fakultātē izmēģinājām spēkus diska mešanā, C++ programmēšanas valodas koda likšanā, kā arī datora vissīkāko sastāvdaļu noteikšanā. LU Torņakalna Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā komanda no sākuma devās uz ķīmijas fakultāti, kurā gatavoja dažādus šķīdumus un noteica vielas, izmantojot refraktometrijas paņēmienu, pierādīja dažādus jonus un, izmantojot savstarpējās reakcijas, noteica 5 dažādas baltas vielas. Jāatzīmē, ka ķīmijas uzdevumos tika iegūti maksimālie punkti. Tālāk devāmies uz Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti, kur mēģinājām atpazīt dažādas vietas pēc to vēsturiskajiem nosaukumiem, noteicām dažādas „National Geographics” 2016. gada vislabāko fotogrāfiju uzņemšanas vietas un dabas notikumus, kā arī augļu un dārzeņu izcelsmes vietas.
Pēdējā bija bioloģijas fakultāte, kurā komandai vajadzēja izlozēt vienu no 4 klātienē redzamajiem dzīvnieciņiem, mūsu izpētes objekts bija krupis, un tad nu atbildējām uz jautājumiem, kas saistīti ar viņa specifiskajām uzbūves īpatnībām, pēc tam veidojām sēklu modeļus, kā arī centāmies noteikt, kuri no 5 dotajiem objektiem atbilst dabas likumiem un kuros ir kāds defekts. Šogad ļoti interesants bija uzdevums, kurā varējām pārbaudīt savus spēkus ŗaidījuma „Es mīlu tevi Latvija” uzdevumā, kad dotais teksts tiek atstāstīts un beigās tiek skaitīti atslēgas vārdi. Secinājums – pie televizora ekrāna tas šķiet vieglāk nekā ir patiesībā. Šis bija aizraujošs pasākums, kurā pārbaudījām savas zināšanas, uzzinājām daudz ko jaunu un jautri pavadījām laiku.

Paldies skolotājai Valentīnai Pastarei par atbalstu klātienē!

Lauma Tumašova un Liena Gasiņa 11DK

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.