`Preiļu robotikas kluba` komanda Igaunijā (Tallinā) sekmīgi piedalījās lielākajās ziemeļeiropas robotikas sacensībās `Robotex 2016`!

No 2016. gada 2. decembra līdz 4. decembrim `Preiļu robotikas kluba` komanda 9 dalībnieku sastāvā piedalījās lielākajās ziemeļeiropas robotikas sacensībās `Robotex 2016`! Preiļus un Latviju pārstāvēja: Matīss Buks (JEPVĢ, 10.V), Matīss Dambītis (JEPVĢ, 12.D), Ilja Isajevs (JEPVĢ, 11.D), Iļja Martinovs (JEPVĢ, 10.D), Toms Teodors Vilcāns (JEPVĢ, 10.D), Armands Upenieks (PVĢ absolvents, RTU students, komandas konsultants), Linards Šmeiksts (PVĢ absolvents, RTU students, komandas konsultants), Aldis Buks (vecāku pārstāvis) un Juris Erts (komandas vadītājs).

dsc_3493_

Sacensību misija ir paaugstināt bērnu un jauniešu interesi par zinātni un iedrošināt viņus studēt inženierzinātnes, kā arī attīstīt robotikas tehnoloģijas, veidot sadarbību starp cilvēkiem un kompānijām, kuras šajā sadarbībā ir ieinteresētas.

Šogad Robotex sacensībām bija pieteikti 1137 roboti (!!!), 2662 dalībnieki no dažādām Eiropas valstīm, startējot 23 dažādās sacensību disciplīnās. Šogad sacensībās bija nākušas klāt 6 jaunas sacensību disciplīnas, t.sk. VEX, dronu sacensības un pati pārsteidzošākā – `Robotex 2016 University of Mind Control` konkurss, kas ir domāts BCI (smadzeņu-datora interfeiss) tehnoloģiju attīstībai un popularizēšanai. Konkursā bija nepieciešams programmēt komunikāciju sistēmu starp smadzeņu skeneri un robotu.

Mūsu komandas pārstāvji piedalījās 3 disciplīnās (MiniSumo, Līnijsekošana, Folkreiss) un guva labus rezultātus – tikai nedaudz sportiskās veiksmes pietrūka līdz pjedestālam!

Sestdien notika MiniSumo un Līnijsekošanas sacensības, kurās piedalījās visi 8 dalībnieki!

MiniSumo sacensībās par uzvaru cīnījās 64 roboti! Dalībnieki tika sadalīti pa astoņiem 8 apakšgrupās. Mums par prieku 5 no mūsējiem uzvarēja priekšsacīkstēs un kvalificējās pusfinālam – Matīss Buks, Iļja Martinovs, Linards Šmeiksts, Aldis Buks, Armands Upenieks, t.i. tika labāko 16-kā. Pusfinālā labāko rezultātu MiniSumo sacensībās sasniedza Matīsa Buka robots – `Maksis`, izcīnot dalītu 5. vietu!

Spraiga cīņa notika arī līnijsekošanas sacensībās – par uzvaru cīnījās 85 līnijsekošanas roboti! No mūsējiem šajā disciplīnā piedalījās Matīss Dambītis un Linards Šmeiksts, katrs ar 2 sacensību robotiem! Sacensību otrajai kārtai kvalificējās 30 roboti, t.sk. abi mūsējie! Jāpiebilst, ka mūsējie uz otro kārtu kvalificējās vienīgie no Latvijas! Kopvērtējumā vislabākos rezultātus no mūsējiem uzrādīja Linarda Šmeiksta roboti `Vektors` ierindojoties 19. vietā un Korektors21. vietā, bet Matīss Dambītis ar robotu `Murciélago` ērti iekārtojās starp Linarda abu robotu uzrādītajiem rezultātiem, izcīnot 20. vietu!

Emociju bagāta un nervus kutinoša izvērtās svētdiena, kad uz startu izgāja Folkreisa robotu konstruktori! Šajā disciplīnā piedalījās Linards Šmeiksts, Matīss Buks, Ilja Isajevs un Toms Teodors Vilcāns. Matīss startēja pat ar 3 robotiem! Arī šajā disciplīnā konkurence bija liela – uz startu izgāja 80 roboti! Šajā disciplīnā roboti tika sadalīti apakšgrupās pa 5 dalībniekiem. Lai cīnītos par uzvaru bija jāuzvar savā apakšgrupā! Ar šo uzdevumu sekmīgi tika galā vienīgi Matīsa Buka robots `Morics V4`. Otrajā sacensību kārtā – pusfinālā sacentās 16 roboti (pa vienam no katras apakšgrupas). Pusfināla brauciens izvērtās ļoti nervus kutinošs, bet veiksmīgs – Matīsa robots izcīnīja vietu finālā! Bija patīkami redzēt kā TTÜ sporta arēnā pirms finālbrauciena tika intervēti 4 dalībnieki – no tiem 3 latvieši, t.sk. divi Siguldas komandas dalībnieki, viens igaunis un mūsu Matīss! Finālbraucienā, līdzīgi kā mūsējiem sportistiem olimpiskajās spēlēs, arī Matīsa Buka robotam `Morics V4` pietrūka sportiskās veiksmes un nācās samierināties ar vietu aiz pjedestāla – 4. vietu! Tomēr jāsaka, ka 4. vieta 80 robotu konkurencē arī ir ļoti labs sniegums.

dsc_3441

Sacensībās valdīja draudzīga gaisotne, neskatoties uz konkurenci. Priecājamies par ikkatru Latvijas dalībnieku panākumu! Siguldas komanda parādīja teicamu sniegumu Folkrace disciplīnā izcīnot 1. un 2. vietu! Jāpiebilst, ka siguldieši to bija pelnījuši ar savu neatlaidīgo darbu vairāku gadu garumā! Lai arī mums bija 4. vietas pēcgarša, tomēr tas neliedz priecāties par kolēģu sniegumu! Tāpat bija prieks redzēt uz pjedestāla MiniSumo robotu konstruētāju Aleksandru Tikačovu no Robotu skolas, kurš viens pats aizņēma 1., 2. un 3.vietas! Valmieras Viestura vidusskolas dalībnieki izcīnīja 1. un 3. vietu iRobotSumo disciplīnā. Robotu skolas dalībnieki uzvarēja MegaSumo disciplīnā!

Paldies visiem Preiļu komandas dalībniekiem par ieguldīto darbu gatavojoties sacensībām, īpaši mūsu absolventiem-konsultantiem Armandam Upeniekam un Linardam Šmeikstam un vecāku pārstāvim Aldim Bukam! Paldies par sadarbību RTU Robotikas klubam un Robotu skolai, īpaši Mārim Bečam, Gundaram Miezītim, Eināram Deksnim!

20161203_165314Dalībnieki Robotex 2016 sacensībās no Preiļu robotikas kluba, Robotu skolas un Lietuvas

Robotex rezultāti dod papildus motivāciju strādāt vēl neatlaidīgāk un tad arī rezultāti neizpaliks. Tagad ir jāgatavojas 17. decembrī TSI robotikas sacensībām. 28. janvārī ir plānots organizēt `Preiļu robotikas čempionātu`!

Preiļu Robotikas klubs darbojas Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā no 2015. gada februāra, sadarbībā ar Preiļu bērnu un jauniešu centru un novada domes IT centru. Aktivitātes robotikas jomā nebūtu iespējamas bez Preiļu novada domes finansiālā atbalsta.

Informācija: PVĢ fotogalerija,   Robotex video galerija

Juris Erts, Preiļu robotikas kluba vadītājs

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.