JEPVĢ Erasmus+ projekta “Digitālais interkulturālisms” (DIGI – CUL) dalībnieku mobilitāte GRIEĶIJĀ (5. – 11.11.2023)

Svētdienas rīts ir vislabākais laiks, lai satiktos un dotos kopīgā piedzīvojumā jeb JEPVĢ Erasmus+ projekta “DIG-CUL’ mobilitātē uz projekta partnerības skolu Atēnās (Grieķija).
No Latvijas rudens drēgnuma pēc trīs stundu lidojuma nokļuvām Grieķijas saulainumā un siltumā. JEPVĢ 12.kl. jaunieši: Matīss Bečs, Dairis Reliņš, Markuss Martinkus, Ralfs Romanovs bija gatavi iepazīt nezināmo valsti Grieķiju un prezentēt savu dzimto Latviju.
Atēnas mūs sagaidīja ar dabas krāšņumu, arhitektūras senatni un cildenumu, un cilvēku viesmīlību. Pirmais iespaids palika neaizmirstams un nemainījās nedēļas garumā – te ir skaisti un labi!
Pirmā tikšanās ar pārējiem mobilitātes dalībniekiem svētdienas vakarā bija Atēnu 1. profesionālajā licejā (1 EPAL ATHINAS). Satikās jaunieši un skolotāji no Latvijas, Horvātijas, Maltas, Turcijas un Grieķijas. Elegantos JEPVĢ jauniešus ievēroja viņu etiķetes un kultūras dēļ, kā arī tika pamanītas viņu labās angļu valodas prasmes komunikācijā. Vizītes turpinājumā iepazinām skolas laboratorijas un profesionālās izglītības iespējas.
Šīs vizītes tēma bija “Ielu kultūra”. Simboliski sākām ar Akropoles apmeklējumu gida pavadībā. Tā atrodas kalnainā atsegumā virs Atēnām. Izbaudījām sajūtu – būt Akropoles tuvumā, būt kopā ar citu valstu pārstāvjiem, un just, kā virs galvas plīvo Grieķijas zilibaltais karogs, kas simbolizē debesis un jūru, mākoņus un viļņus. Interesanti fakti mijās ar pašu vērojumiem un zināšanām. Jutāmies lepni, jo skolotāja Anna zinoši bija izvēlējusies viesnīcu Akropoles tuvumā, tās cēlums mūs pavadīja visas gaitās un bija kā bāka.
Jaunajā Akropoles muzejā un Grieķijas Nacionālajā arheoloģijas muzejā, kur modernos apartamentos izstādīta Grieķijas vēsture, gides pavadībā iepazinām jaunus aspektus par valsts vēsturi, tēlniecību, sadzīvi un, protams, mitoloģiju. Turklāt arī metro stacijās Akropole un Monastiraki ir īsts pazemes muzejs, kur izstādīti arheoloģiski atradumi.
Erasmus+ projektā tiek realizētas dažādas meistarklases skolēniem. Turcijas Drāmas teātra pedagogi skolēniem vadīja meistarklasi Akropoles pakājē, vietā, kur 6.gs. p.m.ē. kārts demokrātijas šūpulis, meistarklases tēma – demokrātisku lēmumu pieņemšana – veicināja skolēnu sadarbību. Skolā komandu darbā jaunieši iepazina katras valsts kultūras autoritātes dažādās jomās pēc mājās sagatavotajām prezentācijām par slaveniem cilvēkiem, kurā zīmīgi, ka JEPVĢ skolēni pieminēja arī Jāni Eglīti. Prezentējot savu skolu, ģimnāzisti pēc sagatavotā video izpelnījās aplausus.
Ekskursija ar divstāvu autobusiem (“Hop on – hop off”) ir ērts veids, kā audiogida pavadībā iepazīties ar Atēnas ievērojamākajām vietām – vecpilsētas ielām, redzēt interesantus vēsturiskus un mūsdienīgus objektus, redzēt pilsētu ikdienā arī Pirejas un piekrastes apkārtnē.
Noskatījāmies prezidenta goda sardzes maiņu pie Grieķijas parlamenta ēkas, apmeklējām Nacionālo dārzu, kas bija pazīstams ar nosaukumu “Karaliskie dārzi”, baudot faunas un floras daudzveidību.
Bija iespēja izjust Panatinaiko stadiona baltā marmora un senatnes varenību, būt tur, kur notika pirmās mūsdienu olimpiskās spēles, redzēt Olimpisko spēļu atribūtus. Te Matīss tika pārsteigts un sumināts dzimšanas dienā. Katras valsts pārstāvji nodziedāja sveicienu atbilstoši savām tradīcijām.
Izbraucieni ārpus Atēnām vainagojās ne tikai ar vēstures un kultūras iepazīšanu, bet arī ar nacionālo ēdienu baudīšanu un peldēšanos jūrā.  Neaizmirstami jauniešiem paliks kalni Mikēnās un to varenība, Korintas kanāls, Lauvas vārti, Agamemnona kapenes, Lavrio pilsēta, Poseidona templis Sounion zemesragā Egejas jūras krastā, Nafplionas pludmale un vecpilsēta, skati no augstuma, skati uz jūru un pilsētu.
Prezentāciju ietvaros par valsts ielu kultūru jaunieši ne tikai prezentēja savu valsti, bet arī Grieķijas pedagogs lika aizdomāties par jēdziena plašo skanējumu.  Mūsdienās Atēnas ir rosīga un moderna pilsēta ar skaistu vecpilsētu un dzīvīgiem laukumiem. Atmiņā paliks neskaitāmie tirdziņi, tradicionālie izstrādājumi, mūzikas skaņas, olīvu un mandarīnu koki, marmora bruģis, naksnīgā noskaņa, un vēl un vēl… Tās ielas un kultūra paliks noteikti atmiņā.
Kopīgās vakariņas grieķu tradicionālā kafejnīcā un restorānā ļāva ne tikai izbaudīt gardas vakariņas, bet arī iepazīt tās dekoratīvi lietišķo mākslu un, protams, dejas grieķu mūziķu pavadījumā. Ar sajūsmu vērojam Grieķijas skolotāju dejotprasmes un mūsu jauniešu smaidus, esot kopā dejā ar pārējiem.
Ceļojumā savijās izglītība un jauna pieredze caur dabu, kultūru un cilvēkiem, caur dažādību, caur vēstures lappusēm un moderno, caur vēlēšanos būt kopā un piedalīties. Matīss uzskata, ka jaunieši labāk iemācījās komunicēt un sadarboties ar svešiem cilvēkiem, labāk iepazina savējos, kā arī iemācījās novērtēt un izprast to, kas atšķiras no pierastā un zināmā.

Paldies no mums projekta koordinatorei – skolotājai Annai Verzai, kuras pieredzi un organizatoriskās prasmes novērtēja visi mobilitātes dalībnieki.

Projekta dalībnieki: skolotāja Ruta Vjakse un Matīss Bečs (12.kl.)

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.