Latvijas – Nīderlandes starptautiskais skolēnu apmaiņas projekts

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolēni un skolotāji piedalās starptautiskajā skolēnu apmaiņas projektā ar Merletkoledžas (Nīderlande) skolēniem (30.09. – 7.10.2017.). Pašlaik norisinās projekta pirmā kārta Preiļos.
Sestdien, 30. septembrī Viļņas lidostā sagaidījām savus projekta partnerus un devāmies mājup, lai iepazītos ar ģimenēm. Svētdienu projekta dalībnieki pavadīja savās viesģimenēs un organizēja atpūtu pēc saviem ieskatiem. Pirmdienas rītā visi projekta dalībnieki ieradās skolā apmierināti un jauniem iespaidiem bagātināti.
Projekta pirmā darbadiena aizvadīta formālā un informatīvā gaisotnē – atkāšanas koncertā dalībniekus ar skanīgām dziesmām sveica folkloras kopa “Rūtoj” un ar raitu dejas soli iepriecināja deju kopas “Gaida” un “Dancari”. Ciemiņus iepazīstinājām ar savu valsti, tradīcijām, parādījām skolu no dažādiem skatupunktiem – demonstrējot ķīmijas eksperimentus, ļaujot ielūkoties robotikas kluba darbībā, utt.
Projekta partneri prezentācijās sniedza ieskatu par Nīderlandi, tās tautu un tradīcijām, kā arī par savu skolu – Merletkoledžu. Lai mazinātu satraukumu, spēlējām dažādas iepazīšanās spēles. Pēcpusdienu pavadījām sportojot un sportiski sacenšoties gan komandu, gan individuālās spēlēs. Ciemiņiem tomēr vislabāk patika spēlēt “citādo” futbolu ar maxi bumbu futbola kortā.
Vakaru pavadījām mājās, turpinot iepazīti savus projekta partnerus, un uzzināt ko jaunu par viņiem un viņu zemi.

Projekta trešā diena tika aizvadīta aktīvi un radoši. Rīta pusē darbojāmies četrās radošajās darbnīcās- dejā, mūzikā, rokassprādžu aušanā un dzijas lellīšu gatavošanā. Ikviena darbnīca bija sagatavojušies, lai ciemiņiem iemācītu ko jaunu, parādītu latviešu mākslu un tradīcijas. Pēc radošajām darbnīcām visi kopā devāmies uz latviešu valodas stundu, ko pasniedza skolotāja Ingūna. Stundā holandieši apguva pieklājības un sasveicināšanās frāzes latviešu valodā.

Pēcpusdienā devāmies uz Preiļu Mūzikas un Mākslas skolu, kur mūs gaidīja skolotāja Marianna. Mūsu ciemiņi apskatīja mākslas skolu, audzēkņu darbus un paši izveidoja savus radošos darbus. Vakaru pavadījām sarunās un diskusijās.

Ceturto dienu projekta dalībnieki pavadīja Rīgā, kur izstaigāja Vecrīgu, veicot gida uzdotos uzdevumus, viesojās kara muzejā un vienkārši pavadīja laiku viens ar otru, iepazīstoties tuvāk un veidojot ciešākas draudzības saites.

Ceturtdiena sākās ar sarunām par martu, ciemošanos Holandē. Mēs pārrunājām savas vīzijas un ieceres, dienas gaitā atkal satikāmies radošajās darbnīcās, lai sagatavotu priekšnesumus vakara pasākumam. Apmeklējām latviešu valodas stundu, kur holandieši iemācījās krāsas, skaitļus un ikdienā noderīgas frāzes. Pēcpusdienā notika diskusija par tēmu “Jauniešu dzīvesveids Latvijā un Nīderlandē”, dalībnieki iesaistījās diskusijā, izteica savas domas, ikviens secināja, kādas ir galvenās atšķirības starp mūsu dzīvesveidiem.

Vakarā notika projekta noslēguma koncerts, kur katras radošās darbnīcas dalībnieki parādīja paveikto, tika dziedāta latviešu tautasdziesma “Auga, auga rūžeņa”, tā tika izpildīta spēlējot mūzikas instrumentus, un dziedot latgaliski. Dejotāji mūs pārsteidza ar tērpiem un apgūtajām dejām. Rokassprādžu un dzijas lellīšu darbnīcas parādīja paveikto un pastāstīja par darba procesu. Projekta dalībnieki saņēma sertifikātus. Vakara noslēgumā lustīgi izdancojāmies ar folkloras kopu “Rūtoj”. Projekta pēdējā diena sākās ar orientēšanās spēli pa Preiļiem, apskatot skaistākās un nozīmīgākās vietas un pietur punktos izpildot uzdevumus. Noslēgumā pie skolas sarīkojām “Desu svētkus” un draudzīgās sarunās tika aizvadīts pusdienlaiks. Pēdējās dienas vakaru visi pavadījām kopā, lai vēlu naktī savus jaunos draugus pavadītu uz mājām. Ar sirsnīgiem apskāvieniem, dažām asarām, bet ar prieku par tikšanos martā, holandieši devās ceļā. Turpinājums sekos martā, kad mēs dosimies ciemos uz Nīderlandi.

Anete Haritonova, projekta dalībniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.