Projekta Latvijas “Skolas soma” ietvaros Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 8., 9.klases audzēkņi apmeklē muzejus Rīgā

6.februārī agri no rīta 8.,9.klases audzēkņi pulcējās pie ģimnāzijas, lai iegūtās zināšanas bioloģijas, vēstures un klases audzināšanas stundās skolā papildinātu un nostiprinātu projekta Latvijas “Skolas somas” ietvaros Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā un Žaņa Lipkes memoriālā.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā skolēni iepazinās ar unikālo stikla cilvēku, ar kura palīdzību skolēni iepazina cilvēka ķermeņa uzbūvi, iekšējo orgānu darbību. Muzeja speciālista vadībā, izmantojot slapjos preparātus un stikla cilvēku, tika radīts vienots priekšstats par cilvēka orgānu un to sistēmu uzbūvi un funkcijām.

Nodarbības gaitā muzeja patstāvīgajā ekspozīcijā  Viduslaiku medicīnas vēstures nodaļā audzēkņi iepazina viduslaiku pilsētas sadzīvi, uzzināja par iedzīvotāju nodarbošanos, bailēm par slimību un karu postošo ietekmi uz cilvēku psihisko un fizisko veselību.

Žaņa Lipkes memoriālā audzēkņi tika iepazīstināti ar notikumiem Otrā pasaules kara laikā un cilvēku uzdrīkstēšanos. Skolēni, strādājot grupās, pēc attēliem un aprakstiem veidoja stāstus, ko papildināja gides uzdotie uzvedinošie jautājumi un stāstījums. Skolēni papildināja savas zināšanas par holokaustu Latvijā un cilvēku varonību, drošsirdību ebreju glābšanā, kā arī papildināja savas zināšanas par glābējiem Preiļos un Preiļu goda pilsoņa Dāvida Zilbermaņa lomu materiālu vākšanā un muzeja izveidē, lai saglabātu piemiņu par Žani Lipki, kas izglābis vairāk nekā 50 cilvēku.

Ināra Krusta, 9.D klases audzinātāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.