Latgales Mākslas un amatniecības centra apmeklējums

Projekta „Skolas soma” ietvaros 11.b klase saulainajā 21.marta rītā devās ekskursijā uz Latgales mākslas un amatniecības centru/ Līvānu stikla muzeju.

Vietā, kur vienojas Daugavas  dabīgā pussala, barons Līvens bija izveidojis muižu un nosaucis to savā vārdā – par Līvenhofu. Tā radās pilsētas nosaukums – Līvāni. Ilgu laiku senā muižas klēts ēka grima dziļā vientulībā un mazdārziņu aizsegā, līdz Līvānu novada dome rada iespēju senās muižas vietā izveidot unikālu kompleksu – Latgales mākslas un amatniecības centru, pirmo amatnieku centru Latvijā. 2013. gadā speciāli uzbūvētā ēkas daļā tika atklāta vēsturiskā Līvānu stikla muzeja ekspozīcija ar vairākiem tūkstošiem visās varavīksnes krāsās zaigojošiem stikla izstrādājumiem. Latgales Mākslas un amatniecības centra atrašanās vieta, vēsturiskā un mūsdienīgā gaisotne, seno amatnieku darbarīku enerģija, unikālie stikla fabrikas izstrādājumi un amatniecības centra personāla viesmīlība rada īpaši labo auru, kuru izjūt ikviens tā viesis un apmeklētājs. Visās varavīksnes krāsās zaigojošais Līvānu stikla muzejs, kas ir lielākais šāda veida muzejs Baltijā, kopš 2013. gada atrodas Latgales mākslas un amatniecības centra telpās. No krājuma tiek veidotas tematiskas izstādes.

Muzejs iepazīstina interesentus ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi, izskaidro stikla trauku ražošanas tehnoloģiju un sniedz iespēju aplūkot vairākus tūkstošus Līvānu stikla fabrikā tapušu stikla izstrādājumu. Līvānu stikla muzeja ekspozīcijā varējām iepazīsties ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi, kā arī aplūkot stikla fabrikā ražotus dažādus izstrādājumus. Muzejā varējām redzēt, kā stikla pūtējs, mākslinieks Aleksandrs , veido stikla izstrādājumus. Pāris minūšu laikā tapa skaista vāze. Gids pastāstīja par darbarīkiem, ar ko apstrādā stiklu, kādā temperatūra kausē stiklu un kā to gatavos izstrādājums atdzesē. Nodarbībā redzētais lika saprast, ka stikla pūtēja profesija ir sarežģīta.

Centra apmeklējuma laikā aplūkojām arī vēsturiskā ekspozīcija “Amatnieki Latgalē 19.-20. gs.” , kas stāsta par cilvēkiem ar “zelta rokām” – amatniekiem. Ar laiku ekspozīcijā tika eksponēta apbrīnas vērtā, garākā josta Latvijā. Pateicoties 13 atsaucīgām Līvānu novada audējām, pusgada laikā darināja īpašu, neatkārtojamu, vēl nebijušu dāvanu – tautisko jostu, kā dāvanu Līvānu pilsētai 80 gadu jubilejā. Jostas garums ir 94 metri un tā ir garākā tautiskā josta visā Latvijā. Mēs spējām vien apbrīnot skaisto jostu, kurā iegultīts vārdos neaprakstāms darbs.

Paldies par lielisko iespēju iepazīt kaimiņu novada interesanto muzeju!

Ilga Kivleniece, 11.B klases skolniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.