JEPVĢ Erasmus+ projekta “The ARTICS” aktivitātes ar skolēniem Porto

Marta beigās un aprīļa sākumā 4 Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēknēm bija iespēja piedalīties ERASMUS+ projekta „”The Artics” aktivitātēs. Tā bija fantastiska iespēja apmeklēt vēl neredzētu valsti Portugāli, iepazīt jaunus cilvēkus un pilnveidot savas angļu valodas zināšanas.

Mūsu saulainais piedzīvojums sākās 31. marta rītā, kad tikāmies pie ģimnāzijas, lai dotos ceļā uz silto Portugāli. Porto lidostā sagaidīja jaunieši, kuri uzņēma mūs savās ģimenēs.

Nedēļa sākās ar mierīgām aktivitātēm. Lai mudinātu jauniešus iepazīt vienam otru, tie tika sadalīti grupās, kur bija katras valsts pārstāvji: portugāļi, spāņi, itāļi, grieķi, latvieši un somi. Tādā sastāvā mēs devāmies ekskursijā pa skolu, lai iepazītu Portugāles jauniešu mācību ikdienu. Tam sekoja portugāļu valodas stunda, kurā iemācījāmies sasveicināties, atvadīties, atvainoties, pateikties utt. Pēc pusdienām devāmies apskatīt Porto pilsētu. Apmeklējām arī rātsnamu un pilsētas vēsturisko centru, kas iekļauts UNESCO pasaules mantojumā.

Otrdien turpinājām pilsētas izpēti un apmeklējām Clérigos torni. Pārvarot 225 pakāpienus, skatam pavērās brīnišķīgs skats uz Porto. Pēc šādas rīta rosmes devāmies uz Ribeiru – pilsētas vecāko daļu, kas tulkojumā nozīmē „upes krasts”. Iekāpām kuģītī un baudījām dabas skatus, kas pavērās „Porto sešu tiltu kruīza” laikā, un klausījāmies gida stāstījumā. Bija iespēja arī apmeklēt vīna darītavu un izgaršot slaveno portvīnu. Vakarā visi devāmies uz kafejnīcu, lai nobaudītu portugāļu nacionālo ēdienu  Francezinju – milzīgu sviestmaizi ar pikantu mērci.

Trešajā ceļojuma dienā braucām apskatīt netālu esošo pilsētu – Aveiro. To mēdz dēvēt arī par mazo portugāļu Venēciju. Izbraucot pa līkumainajiem kanāliem, devāmies uz vienu no muzejiem, kur piedalījāmies nacionālo saldumu gatavošanā. Protams, arī uzreiz nobaudījām tos. Nākošais bija Ilhavo Jūras muzejs ar rekonstruētām laivām un kuģi, ko izmantoja zvejniecībā. Visvairāk mums patika akvārijs ar lielajām mencām, kuras var sasniegt pat 2 metru garumu. Ekskursiju noslēdza Atlantijas okeāns un Košta-Nova – pludmales kūrorts ar krāsainām zvejnieku mājiņām, kur gozējāmies saulītē un baudījām jūras smaržu.

Ceturtdiena bija lielā diena, kad katrai valstij bija jāprezentē sagatavotie skeči. Iesākot dienu ar mēģinājumiem, pabeidzām to ar tādu kā noslēguma koncertu. Katra valsts prezentēja iestudētu ainiņu par kādu no sociālajām tēmām: LGBT integrāciju sabiedrībā, vardarbību ģimenē, un vardarbību vērstu tieši pret sievietēm. Tika atklāta ne tikai problēmu būtība, bet arī rasti situāciju risinājumi. Izskanot projekta dziesmai, jauniešiem tika sarīkota atvadu ballīte, kur varēja nobaudīt portugāļu pašceptos gardumus, runāties ar jauniešiem, dziedāt dziesmas un dejot.

Pēdējā nedēļas darba dienā bija jāatvadās no siltās Portugāles saulītes, atspirdzinošā vēja un draudzīgajiem projekta dalībniekiem. Tika izteikti pateicības vārdi, uzņemtas pēdējās bildes un nobira arī pa kādai asariņai.

Tā bija ļoti skaista nedēļa. Mēs iepazinām jaunus cilvēkus, apguvām to kultūras īpatnības, iemācījāmies jaunus vārdus citās valodās, papildinājām savas zināšanas angļu valodā, izbaudījām portugāļu nacionālos ēdienus, dziedājām dziesmas un vienkārši labi pavadījām laiku ļoti sirsnīgā atmosfērā.  Cerams, ka ne tikai paši vēl apmeklēsim Portugāli, bet arī mūsu jaunie draugi atbrauks pie mums ciemos.

Fotogalerija

Anastasija Dementjeva 11.D

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.