Aktivitātes Latvijas Skolas somas programmas ietvaros

1.semestra laikā Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā notika daudzas aktivitātes Latvijas Skolas somas programmas ietvaros. Jau oktobrī 10.V un 10.D klase devās mācību ekskursijā uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Kara muzeju Rīgā, novembrī 11.klases baudīja Līvānos koncertprogrammu ‘’Ceļš’’, kurā piedalījās Marts Kristians Kalniņš, Māra Upmane – Holšteina, koris ‘’Sōla’’ un Karina Bērziņa.

Savukārt 12.klases 12.decembrī paplašināja savas zināšanas par Latvijas kultūrvēsturiskiem objektiem, apmeklējot interesanto Lūznavas muižu, iepazinās ar tās vēsturi, arhitektūras īpatnībām, tolaik dzīvojošiem muižniekiem, viņu tradīcijām un interesanto likteni.

12.klašu skolēniem bija arī dota iespēja apmeklēt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, apskatīt jaunākās laboratorijas, kā arī uzzināt šīs augstskolas piedāvājumu Latvijas augstākās izglītības kontekstā.

20.decembrī interesanta diena bija 9.D klases skolēniem, kuri devās mācību ekskursijā uz Daugavpils Marko Rotko mākslas centru un Daugavpils cietoksni. Daudzi šos apskates objektus apmeklēja pirmo reizi. Skolēni iepazinās gan ar Marko Rotko mākslas centru, gan viņa un daudzu citu mākslinieku darbiem, guva plašāku iespaidu par Rotko personību. Nozīmīga ekskursija arī bija Daugavpils cietoksnī, kur jaunieši varēja atkārtot un nostiprināt savas zināšanas vēsturē.

Savas zināšanas vēsturē 20. decembrī papildināja arī 7.,8. klašu skolēni, apmeklējot Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja piedāvāto programmu ‘’Latvijai 100’’.

Interesants, muzikāls un izglītojošs pasākums ‘’Ziemassvētki no vecmāmiņas pūra lādes’’ notika ģimnāzijā, kur visi skolēni un pedagogi pulcējās uz koncertprogrammu, kuru sniedza muzikālā Skuteļu ģimene. Šīs programmas laikā mākslinieki atgādināja, cik latviešiem Saules gada ritumā ir Saulgriežu svētku, kā mēs tos sagaidām un pavadām. Īpaša uzmanība tika pievērsta, protams, Ziemassvētkiem. Skatītājiem tika izstāstīts, kā un kāpēc senatnē tika gatavoti puzuri, aktualizējot rotāšanas tradīcijas, kādi svētku ēdieni tika likti galdā, kuras Ziemassvētku tradīcijas ir saglabājušās līdz mūsdienām, kuras ir jāaktualizē. Antra, Māris, Dainis Skuteļi, protams, uzbūra visiem brīnišķīgo Ziemassvētku sajūtu ar savu skaisto, muzikālo izpildījumu, atgādinot par garīgo vērtību nozīmi šajos svētkos.

Ir aizvadīts piepildīts, interesants, radošs laiks, izmantojot Latvijas Skolas somas sniegtās iespējas, kuras noteikti paplašināja mūsu ģimnāzijas audzēkņu redzesloku.

Ingūna Patmalniece, direktores vietniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.