Rudenīgais kultūras baudījums Rīgā

Līdz ar rudens brīvlaika sākšanos, 10. V un 10. D klase kopā ar saviem audzinātājiem S. Kivko un I. Pakeru devās muzejpedagoģijas ekskursijā uz Rīgu. Rīts bija salīdzinoši auksts, bet visi bijām noskaņoti interesantam un jautram dienas turpinājumam. Atvadoties no Preiļiem un skolas, uzsākām mūsu mazo vienas dienas ceļojumu.

Ceļā uz mūsu galamērķi saskārāmies ar dažādiem uzdevumiem, piemēram, bija jānofotografē skaists dabasskats, jo tik tiešām ainaviskais dabas attēls un saule mūs lutināja ik mirkli, kad skatījāmies pa logu. Dienas gaitā sekoja arī citi uzdevumi. Nonākot Rīgā, bija sajūta, ka ir skaista pavasara diena. Mūs sagaidīja ļoti saulaini un mierīgi laikpstākļi. Izkāpjot no autobusa, pirmkārt, izrunājām visu dienas kārtību un vēlreiz “izskrējām cauri” drošības noteikumiem.

Mūsu pirmais apskates objekts bija Latvijas Nacionālā bibliotēka. Vairāki no mums bažījās, ka tur ir bijuši un it kā visu redzējuši, bet šī reize mums visiem bija kā no jauna. Tik tiešām neviens iepriekš nebija spēlējis Latvijas kultūras kanona orientēšanās spēli šajā ēkā. Bija diezgan aizraujoši pašiem meklēt apslēptos burtiņus visā bibliotēkā, no kuriem beigās sanāca “Es esmu Latvija”. Ļoti patriotiski bija meklēt Latvijas Kultūras kanonā iekļautas vērtības, kas dažādos formātos un dažādās vietās var tikt atrastas tikai LNB.

Kamēr viena klase spēlēja orientēšanās spēli, tikmēr otra apmeklēja izstādi “Grāmata Latvijā”, kas ir stāsts par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā. Ekspozīcijas centrā ir grāmata – gan kā materiāls objekts, gan kā sociāla un garīga parādība, kas mainījusi un maina sabiedrību, cilvēku dzīves un prātus. Gide interesanti pastāstīja no grāmatas rašanās sākumiem Latvijā un attīstību līdz pat šodienai. Varējām taustīt pergamentu, uz kura tika rakstīts pirms papīra izgudrošanas un kurš tika izgatavots no dzīvnieku ādas. Varējām sajust vairākas grāmatu lapu smaržas, liekas dīvaini, bet tik tiešām, smaržojot sveķus, likās, ka šķirstām vecu grāmatu u.c. Ejot no bibliotēkas, mums katram iedeva kartiņu un uzlīmīti ar latvju rakstiem kā piemiņu no ekskursijas.

Ar patriotisku noskaņojumu devāmies uz Latvijas Kara muzeju. Mums pašiem bija iespēja izstaigāt visu, sākot ar 1. Pasaules kara laiku līdz pat mūsdienām. Mēs redzējām dažāda veida karavīru formastērpus, lielgabalu, ložmetēju daļas, šķēpus, dažāda lieluma ieročus, kurus varējām paši paņemt rokās. Dažviet bija sajūta, ka esam tur, kur bija karavīri kaujas laikā, jo visa noskaņa un atmosfēra bija ļoti reālistiska, piemēram, ejot pāri lielam slieksnim, bija izveidots vagons, kurā nevainīgus cilvēkus veda uz Sibīriju. Tas mums lika noprast, cik tas bija morāli un fiziski briesmīgi. Kāpjot augstāk, mēs tuvojāmies mūsdienām. Bija liels lepnums lasīt un izskatīt visu.

Turpinot apskati uz pozitīvās nots, mūsu pēdējais apskates objekts bija Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Interesantākais bija tas, ka pa muzeju mūs izvadāja mobilā telefona aplikācijas audiogids. Šo aplikāciju mēs visi iepriekš lejuplādējām. Gleznas ne tikai skatījāmies, bet arī klasījāmies par to tapšanu. Mākslas darbi bija ļoti dažādi: gan latviešu, gan citzemju autoru. Muzeja apskatei mēs bijām sadalījušies pāros- meklējām, izanalizējām, novērtējām mākslas darbus. Interesantākais bija skatīties, kā top darbs, jo redzējām, kā mākslinieks izpauž sevi mākslā. Domājam, ka mums bija paveicies, jo ne katrs apmeklētājs varētu redzēt tieši mākslas darba tapšanas procesu.

Mūsu pirmā kopīgā ekskursija bija izdevusies, liels prieks par to, ka varam būt saliedēti, palīdzēt cits citam un būt kopā.. Jāsaka liels paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma”, pateicoties kurai šī ekskursija varēja notikt.

Līdz nākamajai ekskursijai!

NIKOLA DJUBINA, 10.V klases audzēkne

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.