Ilze Rožinska – Latgales gada sirds cilvēks

2017. gada nogalē biedrība „Asmu latgalīts” izsludināja konkursu, kurā aicināja pieteikt pretendentus, kuri sekmē Latgales izaugsmi un popularizē tās kultūru, „Latgales gada balvai 2017” septiņās dažādās nominācijās. Izlasot konkursa nolikumu, sapratām, ka nominācijai „Latgales gada sirds cilvēks” ir jāizvirza mūzikas skolotāja Ilze Rožinska. Decembra garie un tumšie vakari trim aktīvistēm – Santai Jukšai, Laumai Tumašovai un Kristiānai Skutelei – bija darbīgs, radošs un produktīvs laiks. Īsumā tika izzināts un apkopots skolotājas Ilzes ieguldījums Latgales kultūras popularizēšanā.

Neliels ieskats pieteikumā: „(..)Audzēkņi ar lielāko prieku darbojas skolotājas Ilzes vadītajos kolektīvos – viņa uz katru mēģinājumu ierodas ar smaidu uz lūpām, entuziasma un jaunām idejām piepildīta. No skolotājas Ilzes nekad nav saņemti pārmetumi, viņa vienmēr mudina nekad nepadoties pie neveiksmēm, bet ar paceltu galvu neatlaidīgi doties pretim savam mērķim. Lai sasniegtu ieceres, ir jāiegulda liels un laikietilpīgs darbs, taču nodarbības ir jokiem un dzīves atziņām piepidītas, tāpēc jaunieši pēc garajām mēģinājumu stundām nejūtas nogurši, bet gan ir enerģijas un gaišu domu spārnoti. Skolotāja nekad neizmanto asus aizrādījumus, lai norādītu uz kļūdām vai nepilnībām, bet tā vietā liek lietā kādu asprātīgu salīdzinājumu. (..) Īpaši atzinīgi jaunieši vērtē zināšanas un prasmes, kas iegūtas, darbojoties folkloras kopā “Rūtoj”. Audzēkņi apgūst nemateriālo kultūras mantojumu, iemācās Preiļu un tuvākās apkārtnes dziesmas, kas ir sastopamas tikai skolotājas Ilzes pierakstos, kā arī gūst priekšstatu par simboliem, tēliem un amatiem folklorā, kā arī tradīcijām saulgriežos un godos. Jāpiemin, ka pārsvarā dziesmas tiek izpildītas latgaliski, tādējādi tiek stiprinātas saites ar senču vērtībām, pat tie jaunieši, kuri, sākot darboties folkloras kopā, ģimenē nerunā latgaliski, trīs gadu laikā iemācās brīvi komunicēt latgaliešu valodā (dialektā). (..) Bieži vien jaunieši paši sev uzdod jautājumu: “Kāpēc tik ļoti patīk darboties skolotājas Ilzes vadītajos kolektīvos?” Atbilde ir ļoti vienkārša. Cilvēcība, vienkāršība, sapratne, atbalsts, sirds siltums un mirdzums acīs – tie ir atslēgas vārdi, kas mūsdienās ir retums, bet tie raksturo skolotāju Ilzi. (..)”

27. janvārī Preiļu KC notika Latgales gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā ar saviem priekšnesumiem priecēja kolektīvi no dažādām Latgales pilsētām. Kopā tika saņemti 42 pieteikumi. Jāpiemin, ka vissīvākā konkurence bija tieši nominācijā “Latgales gada sirds cilvēks” – 11 nominanti. Liels prieks un saviļņojums mūs pārņēma, kad Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda atvēra aploksni un paziņoja, ka galveno balvu šajā nominācijā ir ieguvusi Ilze Rožinska. Tas bija aizkustinošs un patiesām emocijām piepildīts brīdis. Skolotāja bija ļoti pārsteigta par šo augsto novērtējumu. Vēlamies pieminēt, ka šī izdevās kā skaista, negaidīta dāvana skolotājai vārda dienā!

Paldies biedrībai “Asmu latgalīts” par šī konkursa organizēšanu un paldies skolotājai Ilzei par ilggadēju darbu ar jauniešiem, mīlestību pret to, ko dara, un latgaliešu kultūras popularizēšanu!

Apsveicam skolotāju Ilzi ar iegūto titulu un lai panākumi arī turpmāk!

Lauma Tumašova
Santa Jukša

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.