25. marts –  Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

25. martā visā Latvijā tiek pieminēti 1949. gada 25. martā deportētie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji.  Šī diena izmainīja un pārvērta neziņā un šausmās 44 271 Latvijas cilvēku dzīvi, netika saudzēti ne bērni, ne sirmgalvji. Tajā tika iecirsta mūžam nedzīstoša sāpe mūsu tautas vēsturē, ko nedrīkstam aizmirst.

Pieminot šos traģiskos notikumus, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņi un folkloras kopa “Rūtoj” kopā ar Preiļu 1.pamatskolas  deju kolektīvu “Dancari” un Preiļu 2.vidusskolas deju grupu tikās ar represētajiem Pelēčos un Vārkavā, lai mēģinātu iejusties Sibīrijas “Večerinkā”. Jaunieši gatavoja tematiskos priekšnesumus, lai varētu rast kaut nelielu ieskatu par dzīvi izsūtījumā. Visi pasākumu dalībnieki varēja pagaršot represēto sarūpētos cienastus, ko gatavoja izsūtījumā, “ļepjoškas” – ūdenī no rudzu miltiem  uz metāla krāsniņas ceptas pankūkas un plātsmaizi ar skābenēm un mellenēm.

Jauniešiem šī bija vēstures stunda, kurā viņiem bija iespēja kaut nedaudz ieklausīties aculiecinieku atmiņās un izjust šo cilvēku neizsīkstošo izturību un dzimtenes mīlestību.

Ināra Krusta, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.