Literatūras mikslis nometnē (IZ)AICINĀJUMS

No 9. līdz 18. augustam Valkā norisinājās nometne (IZ)AICINĀJUMS, kurā pulcējās jaunieši no visas Latvijas. Iespēju piedalīties nometnē varēja saņemt par augstiem rezultātiem valsts latviešu valodas un literatūras olimpiādē, ZPD konferencē un literāros konkursos. Šo nometni apmeklēju arī es, JEPVĢ 12. D klases skolniece Jadviga Mežniece.

Pēc ierašanās norisinājās dažādas iepazīšanās aktivitātes, mēs tikām izmitināti modernā un labiekārtotā Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas dienesta viesnīcā un sātīgi pabaroti netālajā kafejnīcā “Sprints”.

Katru dienu notika izglītojošas lekcijas un aktivitātes. Mums bija iespēja tikties diskusijā ar Daci Rukšāni, paplašināt zināšanas prozas teorijās ar Ingu Žoludi, radot tēlus, rakstot stāstus un atbildot uz eksistenciālo jautājumu:“Kāpēc es rakstu?”, kā arī analizēt mūsdienu dzeju un uzrakstīt ekfrāzi (vizuāla mākslas darba attēlojumu tekstā) kopā ar Raimondu Ķirķi un Liegu Piešiņu. Brīnišķīgu ieskatu teātra pasaulē piedāvāja Jaunā Rīgas Teātra aktieri-studenti Elvita Ragovska un Emīls Zagorskis, ierādot kustību, partnerības un improvizācijas vingrinājumus.

Sparīga un iespaidīgi informatīva bija lekcija ar pieredzes bagāto tulkotāju Daci Meieri, kurā varēja iepazīties ar dažādiem daiļliteratūras tulkošanas knifiņiem un pašiem pārbaudīt tulkotāju moto:“Dire quasi la stessa cosa” jeb “Pateikt gandrīz to pašu”, cenšoties pārveidot L. Sniketa un pat Č. Dikensa tekstus latviešu valodā.

Scenāriju rakstīšanas pieredzi varēja smelties no populārā bērnu raidījuma “Tutas lietas” veidotājām Martas Seleckas un Ingas Mastiņas.

Mākslinieciska un radoši saspringta diena izvērtās kopā ar bērnu grāmatu ilustratori Rebeku Lukšous un autori Luīzi Pastori, kurā pat izveidojām savus komiksus un piedalījāmies jautrās zīmēšansas meistarklasēs.

Nometnes ietvaros notika ekskursija uz Igauniju, lai iepazītu Igaunijas vēsturi un kultūru slavenajā Eesti Rahva Muuseum (Igaunijas Nacionālajā muzejā) Tartu, apmeklētu Tartu Universitātes Botānisko dārzu un iepazītu Tartu Universitāti kā potenciālu studiju vietu, kā arī baudītu skastākos pilsētas skatus.

Kontroversiālākā lekcija tika aizvadīta ar Ilmāru Šlāpinu un Ingu Gaili, apspriežot provokatīvu un sociāli aktīvu dzeju, iemēģinot roku provokatīvās dzejas un uzsaukumu rakstīšanā.

Pēdējā nometnes diena teātra noskaņās tika aizvadīta kopā ar Rūtentāla kustību teātra aktrisi Santu Grīnfeldi un Andrigu Lozdu.

Paldies nometnes vadītājām Ivetai Ratinīkai un Irinai Rozentālei par profesionālo nometnes organizēšanu!

 Jadviga Mežniece, 12.D klases skolniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.