Izglītojošās darbnīcas par latgaliešu tautas tradīcijām

27.09.2019. Eiropas Savienības Erasmus+ programmas skolu apmaiņas partnerību projekta  ”Izglītība un tradīcijas Eiropā” ietvaros mēs, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 12.D klases audzēkņi, apmeklējām Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, lai iepazītos ar latgaliešu  tautas tradīcijām, kas saglabājušās gadu simteņiem.

Sākumā muzeja speciāliste Silvija Ivanovska iesaistīja mūs  pārrunās ar uzvedinošiem jautājumiem, ko mēs saprotam ar vārdu “tradīcija”.  Pēc tam mēs apskatījām dažādu krāsu glazētus un parastus māla izstrādājumus, ko vairākās paaudzēs darinājuši Ušpeļu  un Čerņavsku dzimtu podnieki. Pēc tam mūs iepazīstināja ar pūra lādes saturu (segām, palagiem, galdautiem, dvieļiem, izšūtiem krekliem, zeķēm, cimdiem), kam bija jābūt izejot meitai pie vīra.

Izglītojošajās darbnīcās “Tradicionālais Latgales drellis radošā dimensijā”  un “Virvju vīšana” mums bija iespēja pašiem iejusties audēju un virvju vijēju lomās. Meitenes ieauda savus rakstus, 19.gs. 2.puses darinātajās stellēs,  savukārt zēni no linu pakulām ar 19.gs. izgatavotiem kāšiem vija virves pēc sentēvu metodēm.

Nobeigumā, darbojoties pāros, mēģinājām no vārdiem salikt latviešu tautas dziesmas, kurās bija atspoguļots darba tikums.

Laiks pagāja nemanot, un visi ar gandarījuma sajūtu devāmies savās tālākajās gaitās, pirms tam soloties iepazīties tuvāk ar latgaliešu tautas tradīcijām.

Paldies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja darbiniekiem par sadarbību un atbalstu., un skolotājai Inārai Krustai par pasākuma organizēšanu.

Sagatavoja Darina Luriņa, JEPVĢ 12.D

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.