Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas uzvara konkursa “Enkurs – 2019” pusfinālā!

Komanda jau 2. gadu piedalās Jūrniecības nozares konkursā vidusskolēniem “Enkurs”, kura organizators ir Valsts akciju sabiedrība “Latvijas Jūras administrācija”. Konkursa laikā jaunieši veic praktiskus un atraktīvus jūrnieka uzdevumus, piemēram, piedalās improvizētās glābšanas operācijās, demonstrē peldēšanu baseinā hidrotērpos, iejūtas kuģa vadītāja lomā. Tāpat konkursa laikā skolēni sacenšas ugunsdzēšanas un pirmās palīdzības sniegšanas disciplīnās. Konkursa programmā ir arī teorētiskā daļa, kas ietver sevī jūrniecības nozares pamatzināšanu un prasmju pārbaudi un attīstīšanu.

6.aprīļa rīts Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas “Enkura” komandai sākās ļoti agri, lai laikā paspētu ierasties izbraucām 6:30, ceļš pagāja patīkamā satraukumā un nepacietībā.

Mūsu pusfināls notika Rīgā, jūrnieku mācību centrā “LAPA”, ierodoties iepazināmies ar uzdevumu secību un vietām, kur katrs no tiem notiks. Atklāšanas laikā sapratām, ka beidzot tas, kam mēs tik ilgi gatavojāmies un mācījāmies, ir sācies, beidzot ir pienācis mūsu brīdis, lai pierādītu, ko mēs varam!

Pirmajā uzdevumā mūs gaidīja pirmā medicīniskā palīdzība, kur tika simulēts satiksmes negadījums ar 3 cietušajiem, viens atradās bezsamaņa un neelpoja, otrs bezsamaņā, bet elpoja un trešajam tika simulēta plaša brūce rokā, uzdevumu veicām ar maksimālu centību un atbildību, tas arī atspoguļojās rezultātos, jo šajā uzdevumā bijām acīmredzami labākie.
Otrais uzdevums- “Airu laiva”. 7 cilvēku komanda, 6 airētāji un viens komandieris, devās Daugavā, kur veica noteiktu maršrutu pēc iespēja īsākā laika posmā. Arī šajā uzdevumā izrādījāmies ātrākie un labākie.
Trešajā uzdevumā mēs pierādījām savas zināšanas un prasmes ugunsdzēsības jomā. Ugunsdzēsības stafete sastāvēja no trīs posmiem, kur pirmajā divu dalībnieku uzdevums bija pareizi izritināt un savienot ugunsdzēsības šļūteni un ar tās strūklu nogāzt kanniņu, otrajā posmā divi zēni lika cietušā manekenam šinu un nogādāja to drošībā, noslēdzošajā posmā viens dalībnieks ar putu ugunsdzēšamo aparātu nodzēsa radušos ugunsgrēku.
Pēc pusdienām mūs gaidīja nākamais uzdevums- motorlaiva, kur komandas kapteinim esot pie stūres un vadot laivu tika apbrauktas bojas, maksimāli īsā laikā.
Priekšpēdējais uzdevums notika peldbaseinā, uzdevumu veica 3 komandas dalībnieki, simulējot cietušā glābšanu uz ūdens, kur katram dalībniekam tika dots konkrēts uzdevums, kuru izpildot tika iegūts maksimāli labs rezultāts.
Noslēdzošais uzdevums bija virves vilkšana, šajā uzdevumā mūsu komandas zēni atdevās maksimāli, izcīnot smagas, bet tik patīkamas uzvaras, par kurām gandarījums bija milzīgs un emocijas neaizmirstamas.

Apbalvošana tika gaidīta ar zināmu satraukumu un neziņu, jo mēs nezinājām nedz to kā ir gājis mums pašiem, nedz to, kā mūsu konkurentiem. Tas bija milzīgs prieks un neaprakstāmā laime izdzirdēt to, ka mēs esam pirmie, mēs esam labākie savā pusfinālā.

Mūsu uzvaras komandā cīnījās un uzvarēja stiprākie, drosmīgākie un vienkārši labākie zēni no ģimnāzijas: Reinis no 12.D, Alens, Artis un Viesturs no 10.V, Matīss, Mārcis, Nauris, Guntis, Lūkass un Radrigo no 12.V.

Lai sasniegtu to, ko izcīnījām tika ieguldīts pacietīgs un centīgs darbs, tāpēc sakām milzīgu paldies par pareizo virves vilkšanas taktiku un stāju Jānim Pintānam, paldies par daudzajām un saturīgajām pirmās palīdzības nodarbībām, iespēju pašiem visu pamēģināt un iemācīties darbojoties, Zemessardzes kājnieku 35. bataljona mediķei Dacei Jalinskai, paldies Preiļu VUGD ugunsdzēsējiem par praktiskajām nodarbībām un iespēju iejusties ugunsdzēsēju ādā un ikdienā. Paldies skolotājam Feoktistam un skolotājai Sanitai par ticību atbalstu un līdzi jušanu gan sagatavošanās procesā, gan visa pusfināla garumā!

Fotogalerija

Anete Haritonova, 12.V klase

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.